Sınıf Öğretmenlerine yönelik yapılan eğitim seminerlerinin ardından Okul Öncesi Öğretmenleri ile devam eden Eğitmen Eğitiminde konuşan MEB-DER Başkanı Ali AKILLI; Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı, programlı bir etkileşim sürecidir. Her sosyal yapılanmanın, hayatı ve devamı olan eğitim-öğretim konusu, tesadüfî ya da sıradan tercihlerle oluşturulmamalıdır.

 20. yüzyılın büyük düşünürlerinden, kültür ve eylem adamı Nurettin Topçu’ ya göre; Milletimizin üç asırdan beri geçirmekte olduğu buhranların sebebi ve kaynağı kültür ve eğitim sahasında aranmalıdır. Ülkesini, milletini seven,  yaşadığı toplumun değerlerine sahip, bir gençliğin oluşması eğitimden geçer. Dolayısıyla bu işi icra edecek eğitimcilerin yeterli bilgi donanımına sahip, milletinin değerleriyle donanmış, üzerindeki sorumluğun farkında kişiler olması gerekir. Çünkü öğretmenler kutsal bir görevi üstlenmiş, içinde bulundukları toplumların deniz fenerleridir” dedi.  

EĞİTİM

“İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, bir şiirinde iyi bir eğitimcinin özelliklerini anlatırken önce imanlı, edebli sonra liyakatlı,  vicdanlı diye vurgular. Bizler de MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği olarak; ülkemizin maddi ve manevi kalkınmasına katkı sağlamak için eğitim ve sosyal sorumluluk üzerine projeler üreterek çalışmalar yapıyoruz.  Daha önce Bi Dünya Kadın Projesi ile kadına yönelik şiddetten kadınların demokrasiye olan katkısına kadar birçok alanda çalışma yaptık. Halen devam eden bir başka projemiz Bir Tema Bir Tebessüm ile Çocuk Evleri sitelerinde her ay düzenli olarak farklı bir konuda çocuklarımıza eğitimler veriyoruz. Son olarak okullarımızda çok önemsenmeyen ancak son derece yaygın olan akran zorbalığı üzerine En yakın Arkadaşım akranım projesi ile önce öğretmen ve idarecilere, daha sonra ise velilere ve öğrencilere yönelik eğitimler yapacağız.”

 AKRAN ZORBALIĞI

“En yakın Arkadaşım Akranım Projesi Eğitmen Eğitimlerini sunan Serdivan Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Uzman Psikolojik Danışman Nesri Girgin, Akran zorbalığı fiziksel olduğu gibi sözel ya da duygusal olarak da karşımıza çıkabilir. Son derece yaygın bir sorun olduğu halde maalesef genel olarak görmezden geliniyor. Bu durumun sosyolojik etkenleri olduğu gibi eğitici bulanlar ya da önemsiz görenler de az değildir. Ancak akran zorbalığı ya da okul şiddeti adına her ne derseniz tehlikeli bir okul çağı problemidir.

Girgin, zorbalık hakkında doğru olduğu düşünülen birçok yanlış yapıldığını vurgulayarak kesinlikle görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade etti.”  

Editör: Haber Merkezi