BEDELLİDE KURA SİSTEMİ
İhtiyaçtan fazla bedelli askerlik başvurusu gelmesi halinde kura çekileceğini, bedelli askerlik yapacaklar ile lise mezunu ve altındaki kişilerin birlikte bir ay temel eğitim alacağını söyleyen Akar, bir ayın sonunda bedelli yapanların askerlikle ilişkisinin kesileceği, lise mezunu ve altındakilerin de beş ay daha kıtada devam edeceğini belirtti. Bu beş aylık süreçte kendilerine harçlık verileceğini, beş sonunda kendilerine askerliğe devam etmek isteyip istemediklerinin sorularını ifade eden Akar, " Kalmak isterlerse maaşlı şekilde 6 aylık sözleşme yapılacak" dedi.

YEDEK ASTSUBAY
Meslek Yüksekokulu mezunu kişilere ilişkin de detayları anlatan Bakan Akar, "Meslek yüksek okullarında okuyanlara de, 'Sen mesleğinden kopma' diyeceğiz, onları yedek astsubay olarak yer vereceğiz. İki ay temel eğitim alacak, burada harçlık alacak, kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Devam etmek isterse, gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek" diye konuştu.

"BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Öte yandan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib'de devriye faaliyetlerine başladığını açıkladı. Türkiye'nin verdiği taahhütlerin arkasında olduğunu ve bunların gerçekleşmesi için çalıştıklarını belirten Akar, Biz barış ve istikrar için çalışıyoruz. Bölgenin güvenli hale gelmesiyle Kürt ve Arap kardeşlerimizin evlerine dönmesi için çalışıyoruz" dedi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ
Gençlerimizin eğitim, öğrenimi ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir optimizasyona çalıştık. Bu konuda gerçekten sorabileceğimiz her yerden görüş almaya gayret ettik. Bazı üniversitelerden görüş aldık, bunun öngörülebilir, kalıcı bir sistem olmasına gayret gösterdik. Anne ve babaların yarın öbür gün ne çıkacak endişesi,ne kapılmadan gençlerimizin mesleki planlamalarını yapsınlar şeklinde bir noktaya gitmeye çalıştık. Geldiğimiz noktada bunun, tabii bir takım eksiklikler çıkabilir ama büyük ölçüde bunun sürdürülebilir, TSK'nin ihtiyaçlarını karşılayacak, siyasi saygınlığına uygun bir sistem. Ana parçalar şunlar, hükümlü kaynağımız var. Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların bölünmesi şöyle, bir bedelli askerlik, hükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylar, bu sistem meslek yüksekokullarına karşı bir değer koymak adına astsubaylık konuldu, diğer, yedek subaylık, beşinci bölüm de dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunların prensiplerini belirledik.

MESLEK YÜKSEK OKUL MEZUNLARI
Meslek yüksek okul mezunlarımız yedek astsubay olacaklar. Eskiden meslek yüksek okulu mezunları lise mezunları gibi muamele görüyordu. Meslek yüksek okullarında okuyanlara de sen mesleğinden kopma, mesleğine devam et, burada onlara yedek astsubay olarak yer vereceğiz. İki ay temel eğitim alacak, burada harçlık alacak, daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Devam etmek isterse, gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek.

LİSANS VE LİSANS ÜSTÜ MEZUNLARI
"Diğer bir husus da yedek subaylık, lisans ve lisansüstü gençlerimiz yedek astsubay olacaklar. 2 ay temel eğitim alacaklar, 10 ay maaşlı kıtalarda görev yapacaklar. Ve daha sonra terhis olacaklar. "Burada yedek subaylığa müracaat ettiler, ama buradaki kadrolar doldu isterlerse yedek astsubay olabilecekler. Lisans ve lisans üzeri, meslek yüksek okulu mezunu gençler isterlerse altı ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla burada esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var. Herkes kendini geliştirebilir. Buraya erbaş, erler gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek, ast subaylarımız subay olabilecekler."

Editör: Haber Merkezi