İzmir psikolog ve danışmanlık hizmeti veren merkezimizde aile evlilik ve çift terapisi alanında uzmanlaşmış psikologlarımız görev yapmaktadır. Terapistlerimizle dilerseniz yüz yüze dilerseniz online terapi şeklinde seanslar oluşturarak çift terapisi desteği alabilirsiniz.

Aile, Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?

Aile, evlilik ve çift terapisi; gelişim ve değişim sağlamak amacıyla, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkilerin işlendiği, bir psikoterapi dalıdır. Ülkemizde aile, çift ve evlilik terapisi son yıllarda giderek sık başvurulan bir terapi çeşidi olmuştur. Evlilik terapisti, aile üyelerinin önce kendilerine, daha sonra da birbirlerine yardımcı olabilmek için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler. Her bir üyenin yaşadığı sıkıntı ailenin sistemi içinde değerlendirilir.

Aile ve çiftlerle yapılan terapi çalışmalarının etkisi uzun vadelidir. Terapiye katılan bireyler hem kendileri hem de diğer aile üyelerinin hakkında daha fazla bilgi edinmektedirler. Bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler oldukça desteklenmektedir. Problemlerle baş edebilme becerilerinin gelişmesi ile, sadece o anda yaşanan kriz durumlarına çözüm üretilmesi değil, daha sonra da yaşanabilecek bazı olumsuzluklara karşı bir çözüm stratejisi sağlanabilmektedir.

Aile ve Çift Terapisi Neden Gereklidir?

Aile ve çift terapisi genel kanının aksine sadece sorun yaşayan çiftlerin başvurması gereken bir durum değildir. İlişkilerinde olumlu değişimler sağlamak amacıyla ya da farklılıklarla başa çıkma yöntemlerini öğrenmek için başvurulan bir terapi sürecidir. Partnerlerin kendileriyle ya da tüm aile üyelerinin katılımıyla birlikte yürütülen bu süreçte temel amaç; çiftlerin kendileri ya da birbirleri hakkında daha derin bir anlayış kazanmaları, ilişkide yaşanan tüm zorlu süreçlerde, süreci herkes açısından ele alarak tüm aile bireylerinin pozitif anlamda gelişim göstermesi ve ileride karşılaşılabilecek sorunlarla nasıl baş edebileceklerini öğrenmeleridir. Nora Psikoloji merkezinde bizler danışanlarımıza bu süreçte eşlik etmekten mutluluk duyarız.

Çift Terapisinde Hangi Konular İşlenir?

Online psikolog arayanların çoğu genelde çift terapisi alanında çalışmak ister. Yoğun iletişim odaklı olduğu için bu terapiler online olarak yürütülmeye uygundur. Evlilik ve çift terapisinde genellikle şu konular üzerinde çalışılır:

  • Kıskançlık
  • Sadakat problemleri (aldatma/aldatılma)
  • İlişki üzerinde edinilmiş travmaların etkisi
  • İletişim kaynaklı problemler
  • Öfke kontrolü problemleri
  • Boşanma süreci ve sonrası
  • Çiftlerin ortak yaşam konusundaki bireysel farklılıkları
  • Geniş aileyle ilgili sorunlar
  • Cinsel problemler
  • Şiddet
  • Evliliğe ya da ilişkiye yapılan dış müdahaleler
  • Yaşantıda yaşanan köklü değişiklikler

Aile ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile ve çift terapisi uygulamalarının farklı yöntemleri vardır. Belirttiğimiz gibi süreç online terapi ya da yüz yüze terapi yöntemleriyle yönetilebilir. Bazı uygulamalarda ya da bazı seanslarda tüm aile bireyleri aynı seansta bir araya gelirken, genellikle terapist aile üyelerinden birini ya da ikisini birlikte, en çok da çiftleri tek tek görebilir.  Aile ve çift terapisinde seanslar duruma göre değişebilmekle birlikte, genel olarak 8 seans ile 24 seans arasında planlama yapılmaktadır. Seans süreleri ortalam 50 dakika sürer. Hastanelerde ya da özel merkezlerde, şahıs muayenehanelerinde yapılabilmektedir. Her seansa aile üyelerinin tamamı katılmaz. Nadiren başvurulan bir yöntem olsa da bazı durumlarda, seansa iki terapist birlikte katılabilirler.

Editör: Haber Merkezi