Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Şube Başkanı Ali Ahmet Çelik ve yönetimi, ilin sevilen esnaflarını ziyaret ederken bir yandan da ticaretin nabzını tutmaya devam ediyor. Hayır çalışmalarda öncülük eden Sakarya esnafına ziyaretlerde bulunurken çeşitli hediyeler takdim edildi.
AHİLİK BİR YAŞAM BİÇİMİ
Ahilik anlayışının, bir meslek grubunun çıkarlarını korumak üzere örgütlenmiş bir yapı olmadığına dikkati çeken Çelik, "Ahilik, kardeşlik bağı ile birbirlerine kenetlenmiş her meslek grubundan yiğit ve cömert insanların oluşturduğu bir yaşam biçimidir. Vahşi kapitalizmin egemenliği altında ezilen piyasanın, insani olan bir döneme geçmesi için ahilikte vücut bulmuş değerlerin yeniden sahiplenilmesi gerektiğine inanıyoruz.

----


ESNAFA TEŞEKKÜR
Pandemi sürecinde bu değerlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Toplumun her kesiminde olduğu gibi esnafımızda zor zamanlar geçiriyor. Milletimiz bu ve benzeri zorlukların üstesinden her zaman birlik ve beraberlikle gelmiştir. Bizler de gençler için yaptığımız çalışmalarda bizleri yalnız bırakmayan, desteklerini her daim hissettiğimiz esnaflarımızı ziyaret ederek teşekkür etmek istedik." diye konuştu.

----


ELİNE, DİLİNE, BELİNE SAHİP OL 
Ahilik düzeninde, iş ve meslek ahlakını mecburi kılan kurallar geliştirildiğinin altını çizen Mali İşler Komisyonu Başkanı Muhammed Öztopaloğlu, “Kendinden önce başkalarını düşünmek ve kollamak, hak ettiğinden fazlasını istememek, kanaat ve tevazu ölçüleri içerisinde "hırs" ve bencillikten uzakta durmak, kendi yeteneğine uygun bir işle meşgul olmak, sanatını mutlaka bir pir'den, üstattan öğrenmek ve birliğin, beraberliğin korunması için herkese saygı, sevgi göstermek, Ahiliğin mutlaka uyulması gerekli görülen, ahlak ve görgü kurallarını oluşturuyordu. Gençlerimize ‘Eline, diline, beline sahip olmak’ olarak özetlenen ahilik anlayışını mutlaka öğretmeliyiz. Çalışan genç emeğinin hakkını alın teri kurumadan alabiliyorsa, işveren çalışanın hakkını gözetip onları koruyabiliyorsa; aile, toplum, bir şehir ve tüm ülke adalet ve hak üzerine olduğu için huzurlu, güvenli ve yaşanabilir bir yer olur." dedi.

----


AHİLİK BİR NOSTALJİ DEĞİLDİR
Ahiliğin öneminden bahseden eskide kalmış bir değerler dizini olmadığını ifade eden Öztopaloğlu "Geçmişte ecdadımızın kurduğu ahlak bütünlüğünü bir masal gibi dinleyip kenara çekilemeyiz. Koyulan her kural bu toplumun ruh bütünlüğünü sağlamlaştıran bir tuğla misali hayati bir öneme sahiptir. Medeniyetimizin kurucu ilkelerini reddetmek yerine bugüne karşılık gelecek şekilde geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi