Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) Sakarya Milletvekillerine çağrıda bulunarak Ada Treni’nin tekrar seferlerine başlamasını istedi. Yapılan yazılı açıklamada,

“Sayın Milletvekillerimize çağrımızdır: Ada Trenimiz halkındır. Bu şehrin geçmişini bilenlerle kulak veriniz. 120 yıllık ve ilk garlardan biri olan nostaljik trenimize sahip çıkınız. Dünyanın tüm şehirlerinde merkezde şehir içinde bulunan garlar o şehirlerde trafiğe zarar vermezken bir tek bizim şehrimizde nedense uygun görülmemektedir. Kocaeli’den (İzmit) İstanbul’a kadar trenler şehir içinden geçmekte ve Arifiye, Sapanca, Kartepe, İzmit, Derince, Gebze, Pendik, Kartal. Maltepe, Göztepe, Erenköy, Söğütlüçeşme’ye zarar vermiyor; bu şehre nasıl zarar veriyor! Tren 100 km şehir içinden geçiyor. 20 kilometrelik Adapazarı –Arifiye Hattı mı yanlış? Adapazarı Treni geçitlerde 3 saatte 1,5 dakika trafiğe ara verecek, vasıtalar ise 90 kez yolu kesiyor, kimse de bundan rahatsız değil. Halkımızın isteği Sakarya’nın ihtiyaçlarını belirlemektedir. Sırf kendi menfaatlerini düşünen ve bu niyetle bencil fikirlerden uzak olunması bu güzel şehrimizin yeni çağdaş vizyonumuzu sağlamak için iyi niyetli yöneticilerimizin yaptıkları çalışmalara halkın kendine oy verenlerin isteğine sahip çıkmasıdır. Sivil toplum platformu olarak ve özellikle şehrin sahibi halkımızın istek ve önerilerini dinleyiniz birilerince sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeyiniz” denildi.

TRENLER DAHA EMNİYETLİ

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Geçtiğimiz günlerde Ada Treni konusunda milletvekilimizin nasıl yanlış yönlendirildiğin gazetedeki beyanatından öğrendik. Halk olarak bizler trenden internet ve de gişeden yer numaralı bilet aldık. 1.ve 2. vagonlar numaralıydı. Diğer vagonlar yolcu sayısı kadar yer numarasız biletli yolcu aldı. Şu anda ülkemizde 3 Ankara-İstanbul arası. 2 Ankara-Konya hızlı treni gidiş geliş yüzde 50 doluluk oranı ile mesafeli çalışmaktadır. Ankara, Sincan, Kayas arasında trenler çalışmaktadır. İstanbul’da Gebze- Halkalı arasında banliyöler çalışmaktadır. Bu durumda yüzde 50 yolcu alarak Adapazarı, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik kontrol noktalarından yolcu alınması mümkündür. Olmaz diye bir görüşü kabul etmek mümkün değildir. Sayın Milletvekili ve yöneticilerimiz bu sorunu TCCD ve Ulaştırma A.Ş ile rahatça çözer diye düşünüyoruz. Sayın Vekillerimiz vagonlardaki koltuk sayısı 74 ila78’dir. 5 vagonda 370/390 civarıdır. Bazı koltuklar personele ayrılmıştır. Yolculara en çok 190 kişilik bilet satışı yapılır. Vagonlar yine numaralı olur veya hepsi 1 koltuk boş bırakılarak her yerde olduğu gibi bir koltuk ikaz yazılı olur ve sağlıklı bir yolculuk yapılır. 950 gidiş, 950 geliş, bin 900 yolcu demektir. TEM de rahatlayacaktır. Minibüs, midibüs ve otobüsler iç içe mesafeli yolcu taşırken çok daha rahat ve emniyetli trenlerin çalıştırılmamasının ardında ne var. Halkın isteğine kulak veriniz Tüm milletvekillerine davetimizdir. Sayın Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’ın ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yücenin şehrimizin istikbali için yaptığı çalışmalar engelle karşılanmamalı. Seçimler bitmiş ve artık tüm Vekillerimiz Belediye Başkanlarımız sizler Sakarya’nın Belediye başkanlarısınız sizlere oyu biz vereceğiz. Lütfen halkı dinleyin.”

ADARAY DA BAŞLASIN

Adaray konusunda da değinilen açıklamaya şöyle devam edildi: “ Marmaray Gebze-Halkalı arasında, Başkentray ise Sincan-Kayaş arasında çalışıyor ayakta bile yolcu taşıyor. Bölgesel Ekspresler tüm Türkiye'de çalıştırılmıyor. O zaman Adapazarı Ekspreslerini çalıştırmak, halkın ucuz ulaşımını sağlamak için ne yapmalıyız? Buradan TCDD’ye önerimizdir. Adapazarı Gebze arasında Adaray Banliyö trenini derhal başlatın. Adapazarı Gebze arasında Adaray en az 7 TL olacaktır. İstanbul'un karşı yakasına geçecektir. 2. Adapazarı hemzemin geçit problemi kendiliğinden ortadan kalkacaktır. 3. Trenlerin Mithatpaşa Adapazarı arası 2 km mesafede sürati 25 km ye düşürülünce bu bölgede tramvay statüsünde çalışacak alt geçit üst geçit gibi imalatlara gerek kalmayacaktır. Bütün bunların olabilmesi için Sakarya’yı yönetenlerin ikna edilmesi, varsa çıkarcıların gücünün kırılması. TCDD yetkililerinin de ikna edilmesi gerekmektedir. TCDD nin elinde Sakarya'da üretilen yeterli miktarda banliyö setleri mevcuttur. TCDD ikna edilirse bu trenler yarın bile seferlerine başlayabilir. Sakarya canımız, Sakarya artı değerimiz. Sakarya iyi yönetildiği taktir de Türkiye'nin parlayan yıldızı olacaktır. Sakarya bu önerilen basit proje hayata geçirildiği taktir de İstanbul'un Banliyösü olacaktır. Ulaşım problemi kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Eskisi gibi İstanbul Adapazarı hattında ziyaretçi akını olacaktır.”

EKONOMİK VE UCUZ

Açıklamaya şu ifadelerle son verildi: “Yerel seçimler için mi Adapazarı Halkı geçen yıl trenine kavuşabildi. 2012 öncesinde Haydarpaşa-Adapazarı Garı arasında çalışan trenler, artık Pendik-Adapazarı gar arasında çalışıyor, son olarak 5 sefer yapılmaktaydı. Eskiden 2012'ye kadar günde karşılıklı 12 (Toplamda 24) sefer yapan tren sefer sayısı şimdi 5 (gidiş, geliş 10) sefer olarak belirlendi.  Tren ucuz ve ekonomiktir. 5 vagon ile Bir seferde 360 kişi taşımaktadır. Bu da günde 2 bin gidiş geliş 4 bin kişiye hizmet demektir.” Açıklamada şu isimlerin imzaları yer aldı: Sakarya  Sivil Toplum platformu adına oturum Başkanı  Av. Ü.Önder Döker

SASTOP Gar Komisyonu.Eş.Başkanları, Geyve Boğazı ve  Tabiatı koruma . Der.Başk. Kamuran Tan, Av.Bir. Der Sak.Şub..Başk.ve Geç. Dön.Baro Başk. Av. Ü.Önder Döker, G.Dön.Erb. Vakfı Sekreteri  Armağan Bahadır,, Tüvasaş G.D. Yön. Emek.Fikret Kökalp , Sivas.Der. Başk.Aytaçaç Güner. Eğit. Muh.Çocuk. Koruma Der. Başk. Gülsen Öziş.,Fah.Traf.Müf.Der.G.D.Başk.ve Bilirkişi Uzlaş.Der.Kur. Başk..Oktay Ertem .  Masa Tenisi htisas Spor Klüb. Başk. Hüseyin Balta. Geç.Dön. Sakarya Turizm Derneği Başk  İhsan Mahmutoğulları Türkiye Muh Fed. Başk.- Sakarya Muh. Der. Başk. Erdal Erdem, G. Dön. Zir. Odası Başk. Hamdi Şenoğlu. Sak. Bis. Doğa. Spor. Der. Başk. Şefik Akar, Sak. Motor Kulübü. Başk. Adem Koç.& Adapazarı İlçe Meclisi üyesi Haluk Akbay  .SAÜ. Öğretim görevlisi. Güzel san. Der. Üyesi. Bingül Artan.

Editör: Haber Merkezi