2 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla inceleme başlatan DDK, Başkan Arıcı’nın “şüpheli bulgular” olduğunu açıklamasının ardından denetçilerini ÖSYM’ye göndermiş, hemen ardından da olayla ilgili suç duyurusunda bulunmuştu. DDK denetçileri dün de merkezde incelemelerini sürdürürken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında önceki akşam “sahtecilik, kamu aleyhine dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma” suçlamalarına istinaden yayınevinin Ankara’daki iki adresine baskın yapılmıştı. Ankara Karanfil Sokak ve OSTİM Cevat Dündar Caddesi üzerindeki binalarında gerçekleştirilen aramalar yedi saati buldu. Aramalar neticesinde bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konuldu. Bu çalışmaların ardından da Yayınevi’nin avukatları, dün sabah DDK’ya giderek, Kurum’un istediği bilgi ve belgeleri teslim etti.

SORULAR NASIL HAZIRLANIYOR?

Alanında uzmanlaşmış, soru hazırlama tekniklerine vakıf öğretim elemanları, kamu görevlileri ve “diğer kişiler”den oluşan soru yazarları ve denetmenlerin kişisel bilgileri bir veri tabanında toplanıyor. Veri tabanı, Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı ve Yabancı Dil Sınavları Daire Başkanlığı tarafından belirli dönemlerde güncelleniyor. Uzmanların seçiminde “ÖSYM’nin uyguladığı sınavlara yönelik herhangi bir dershane, etüt merkezi, yayınevi ile bir ilişkisinin bulunup bulunmadığı” kriteri de göz önünde bulunduruluyor.

BİREBİR AYNI!

Soruşturmada son olarak yeni çıkan detayda ise  sınavdan kısa bir süre önce yapılan KPSS denemesindeki soruların bazılarının soru kitapçığında yer aldığı da belirlendi. Aynı dershanede eğitim alan öğrencilerden 21’inin sınavdaki yanıtlarının aynı olduğu kaydedildi. 21 öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı.

Editör: Haber Merkezi