Düzce’nin Gölkaya ilçesinde dün saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Yerin 6.81 km derininde meydana gelen bu depremin en yakın yerleşim birimi olan Gölyaka ilçesine bağlı Kemeryani köyüne uzaklığı 0.82 km olarak açıklandı. Deprem; İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Eskişehir, Zonguldak, Sakarya, Bilecik, Bolu, Karabük ve Bartın illerinde de hissedildi. Meydana gelen depremde Düzce’de 37, Zonguldak’ta 6, Bursa’da 4, İstanbul, Sakarya ve Bolu’da 1 kişi olmak üzere toplam 50 vatandaş yaralandı. AFAD, UMKE, Kızılay ekipleri bölgeye sevk edildi. Bazı yerleşim birimlerinde hasarlar oluştu.

SAKARYA’DA SALLANDI

Sakarya'da da evlerinde depremi hisseden vatandaş, korkuyla dışarıya çıktı. Deprem anında fenalaşan ve düşme sonucu yaralanan bazı Sakaryalılar, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Sakarya’da eğitime de bir gün ara verildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Değerli hemşerilerimiz, Düzce'de meydana gelen ve ilimizde de hissedilen deprem nedeniyle, tedbir amaçlı ilimiz genelinde tüm eğitim kurumlarında eğitim öğretime 1 gün ara verilmiştir." dedi. Hastaneye kaldırılan vatandaşı da ziyaret eden Vali Kaldırım, “Hastanelerimizi ziyaret ederek depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Hastanelerimizde ciddi sağlık sorunu olan vatandaşımız bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

“BEKLENEN DEPREMDİ”

Meydana gelen depremle ilgili Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu ile Jeofizik Mühendisi Kamil Yavuz, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 6 ve daha küçük depremlerin bu bölgede beklendiğini ifade eden Prof. Dr. Utkucu, “‘Faylar kırıldı’ diyoruz ancak bunu büyük depremler için söylüyoruz. Geyve hattı hariç bütün faylar kırıldı ama 6 ve daha küçük depremler, bu bölgede devamlı beklenecek depremlerdir. Olur ya da olmaz bunu bilemeyiz ama olması da sürpriz değil. Arifiye’deki fay hattında 250-300 yılda bir büyük depremler meydana geliyor. 17 Ağustos 1999 yılında ana hat kırıldı. Dolayısıyla Arifiye’den geçen fay hattı 200 ila 300 yıl sonra ancak 7 büyüklüğünde depremi biriktirir” şeklinde konuştu.

DEPREM TETİKLER Mİ?

Depremin, İstanbul’da beklenen Marmara Depremi’ni tetikleyip tetiklemeyeceğine de açıklık getiren Utkucu, “Tetiklemez. Tetiklemiş olsaydı şu ana kadar tetiklerdi. O süreçte geçti. Statik olarak da tetikleme ihtimali yok. Vatandaşlarımız, paniklemesin. Korkunun ecele faydası yok. Konutlarımız deprem sonrasında inşa edilmişse endişe etmeye hiç gerek yoktur. Hayatımıza devam edelim. Korkumuzdan endişe ediyorsak, deprem olmadan da konut yıkılır. Biz de 25 yıldır deprem şehri Sakarya’da yaşıyoruz. Bu işlerle yıllardır uğraşıyoruz. Kimseye ne olacağını kesin bir dille söyleyemeyiz. Tedbirlerimizi aldıktan sonra korkmaya gerek yok” dedi.

“ÖNLEM ALMAMIZ GEREKİYOR”

Jeofizik Mühendisi Kamil Yavuz ise, “Öncelikle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Rabbim hepimizi doğal afetlerden korusun. Dün, güne sabaha karşı Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle uyandık. Bu fay üzerinde beklenen bir depremdi. Belirli periyotlarda depremler zaten bekleniyor. Bu depremde onlardan bir tanesi. Süreç kestirilemiyor ancak periyoda girdiği takdirde deprem beklenir. Depremin, İstanbul’da meydana gelmesi beklenen depremi tetikleyeceğini düşünmüyorum. Çünkü aralarında Düzce’den İstanbul’a kadar birden fazla fay var. İstanbul’da meydana gelecek depremin, periyodu daha gelmedi. ‘Bir yıl sonra İstanbul Depremi olacak’ gibi bir şey söylememiz söz konusu değil. Ancak önlem almamız lazım. Özellikle deprem görmüş binaların ya güçlendirilmesi ya da kentsel dönüşümle yenilenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Serkan OK

Editör: Haber Merkezi