Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin (SUBÜ) 2018-2019 akademik yılı 3+1 ve 7+1 Uygulamalı Eğitim Modeline dair, "Güz Dönemi İşletmelere Öğrenci Yerleştirme" işlemleri törenle yapıldı. SUBÜ, öğrencilerini bir dönem tam zamanlı iş yeri uygulaması modeliyle eğitiyor. SUBÜ tarafından geliştirilen +1 projesi kapsamında öğrenciler törenle işletmelere yerleştirildi.
Sakarya Üniversitesi Kampüsü Kültür ve Kongre Merkezindeki programda konuşan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, üniversiteyle sanayi kuruluşlarının örnek işbirliği ile hayata geçirilen projenin, istihdama çok büyük katkı sağladığını ifade etti. Vali Baklanlıoğlu, “Üniversitelerimizin ve eğitim sistemimizin temel sorunlarından birisi; temel ve teorik eğitimi verilip uygulamanın eksik bırakılmasıdır. Burada bütün üniversitelerimizin uygulaması gereken bir proje hazırlanmış. Özellikle mühendislik gibi mesleki eğitim veren okullarımızın muhakkak sanayi ve işyerleri ile entegre çalışması lazım. Kalkınma ve gelişmeyi sağlayan birçok ülke bunu yapıyor. Fransa’da tarımsal kalkınma amaçlı üniversite, Meslek Yüksekokulu, hatta ziraatla ilgili liseler, bulundukları bölgelerde ne yetişiyorsa, üretiminden sanayisine kadar her aşamasında bizzat tarlada çiftçilerle beraber eğitim görerek, farklı bir kalkınma modeli geliştirmişler. Kaymakamlık yaptığım bir ilçede, babasının 3 bin dönüm yeri olan bir Ziraat Mühendisi tarlada çalışmak yerine devlette işe girmek için uğraşıyordu. Bunun sebebi ise aslında, özgüven eksikliği ile pratik noksanlığıdır.Değerli Rektörümü ve ekibini, destek veren iş adamlarımızı kutluyorum. Gerçekten harika bir iş yapıyorlar, kendi elemanını bizzat yetiştirerek işe aldıkları için herkes gibi ülkemiz de her konuda kazançlı çıkıyor” dedi.
SUBÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sarıbıyık da mesleki ve uygulamalı eğitimde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları sektörle birlikte yetiştirmenin büyük katkılar sağladığını belirterek "Sakarya'da oluşturduğumuz sinerji grubuyla üniversite-sanayi, kurum kuruluş ve iş dünyası işbirliğimizi ülkemizin hizmetine sunabilmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Sakarya'daki tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin birçok üniversitesine örnek olan uygulamalı eğitim projemizi yeni üniversitemizde daha da geliştireceğiz." ifadelerini kullandı.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ ise iş dünyasının en önemli sorunlarından birinin nitelikli eleman eksikliği olduğuna dikkati çekerek, bilgi ve becerinin üretime kalite olarak yansıdığı ifade etti. Programa SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, daire müdürleri, akademisyenler, iş adamı ve sanayicilerle öğrenciler katıldı. Tören sonunda 2 bin 300 meslek yüksekokulu ve bin 500 fakülte öğrencisi, tam zamanlı eğitim görecekleri işletmelere yerleştirildi.

Editör: Haber Merkezi