Bir ilişkiye başlarken istek ve arzularını, belli konular hakkında fikirlerini uyumlu olmak adına, sevilmek için veya başka sebeplerden ötürü belli etmezsen belli süre sonra karşı taraf senin adına karar vermeye başlar. Sana söz hakkı tanımamaya, saygı duymamaya, sınırlarını göstermediğin için sınırlarını yavaş yavaş aşmaya başlar. Bu da yetmez gün geçtikçe seni ezmeye, eleştirmeye, pasifleştirmeye dayanamayıp tepki gösterdiğinde ise esip gürlemeye başlar.

Gereğinden fazla sevgi, ilgi, anlayış, hoşgörü de bir ilişkiyi bitirir. Üstelik sizi değersizleştirir. Karşı tarafa muhtaç, o olmadan yapamayan biri izlenimi verir. Ve kişi sizi üzmekten, kırmaktan, eleştirip itip kakmaktan, kötü söz söylemekten kati şekilde çekinmez. Bir insan sizi kırdığında, üzdüğünde, hakkınızda hoş olmayan eleştiriler yaptığında tepki vermekten çekinmeyin. Kimseye kendiniz hakkında kötü davranışlar sergileme hakkı tanımayın. İnsanlardan onay beklemeyin. Çünkü insanlar sizi istekleri ve kendi menfaatleri doğrultusunda yönlendirmeye, şekillendirmeye meyillidirler.

Karşınızdakinin söylemlerine göre kendinize iyi kötü, güzel çirkin yaftalaması yapmadan kendiniz hakkında kendiniz değer yargısı belirlemeli, sınırlarınızı başkaları değil kendiniz çizmelisiniz.

Kendini eksik ve yetersiz gören kişiyi zamanla karşı tarafta yetersiz görmeye başlar. Kendini eleştiren, devamlı kendini suçlayan birini karşı tarafta zamanla eleştirmeye, suçlamaya başlar. Kendini suçlayan, eleştiren insanların çekim alanlarına narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin girmesi olasıdır. Narsistler devamlı övülmeyi ve karşı tarafı suçlayıp aşağılamayı, yermeyi çok severler. Sizi de kurban olarak seçip hayatınızı rezalet hale getirirler.

Fazla fedakarlık, fazla hoşgörü, fazla ilgi, fazlasıyla gösterilen sevgi genelde kaybetme duygusundan kaynaklanır. Fakat aşırı olan her şey insanlar üzerinde ters tepki yaratır. Ve kişi size saygı duymamaya, ona muhtaç olduğunuzu hissedip sizi hor görmeye başlar.

Karşı tarafın her istediğini yapınca, ona fedakar davranınca değer görüyorsan eğer gerçek değer görmüyorsundur. Kendi isteğiyle size değer vermeyen birini memnun etmeniz çok zordur. Bu yüzden kendi sınırlarınızı, insanların size nasıl davranması gerektiğini karşı taraf değil siz belirlemelisiniz. Bir birliktelikte en önemli şey dengedir. Dengeyi sağlamak için de her şeyi yeteri kadar yapmak yeterlidir.

Sevgilerimle…