Kıymetli okurlarım, sosyal medyada uzun zamandır ilgiyle takip ettiğim, Sakarya Şeyh Edebali Camisi’nde müezzin olarak görev yapmakta olan “Ahmet GENCER “ isimli başarılı ve idealist bir din görevlisini sizlere tanıtmak istiyorum.

Bundan iki ay önce, kendisiyle röportaj yapmak için bir araya gelmiş; hem güzel bir sohbet hem de ruha şifa bir meşk yapmıştık.

Şimdi gelin, hizmet aşkı ile yanıp tutuşan Ahmet Hoca’ nın naif dünyasına misafir olup; kanun tınılarıyla süslü samimi röportajımızdan küçük bir demi sizlerle paylaşalım.

***

1993 yılında Geyve’ de dünyaya gelen Ahmet GENCER, çok küçük yaşlardan itibaren dini eğitim almaya başlamıştır.

Merhum dedesi, torununun terbiyesiyle bizzat ilgilenmiş; küçük Ahmet’ i hafızlık yapması hususunda yüreklendirmiştir.

Nitekim, ailenin diğer fertlerinin de desteğini alan Ahmet, hafızlık eğitimi için İstanbul’ a gitmiş; önemli hocalardan kıraat, usul, tecvid, makam ve Arapça dersleri almıştır.

Sesinin güzelliği ve berraklığı kıraat hocalarının dikkatini celb edince, hocaları istikbal vaat eden bu genç hafızı konservatuvar sınavlarına yönlendirmiştir.

Girdiği sınavlarda başarılı olan Ahmet Hoca, önce Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Konservatuvar Bölümü’ nü, daha sonra ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ ni kazanmıştır.

Eğitim hayatı halen devam etmekte olan Ahmet Hoca, memleketi Sakarya’ da dört yıl müezzinlik yaptıktan sonra, asaletini elde edip Düzce Aziziye Merkez Cami’ sine tayin olmuştur.

Görev yeri olan Düzce’ de kısa süre içerisinde adını duyuran başarılı müezzin, klasikleşmiş din görevlisi görüntüsünden tamamen uzak bir portre çizmiştir.

Özellikle çocuklarla ve gençlerle yakından ilgilenmeyi ihmal etmemiş; onları camiye alıştırabilmek için çeşitli etkinlikler düzenlemiştir.

Yeri gelmiş gençlerle camide güreş tutmuş, yeri gelmiş çocuklarla saklambaç oynamıştır.

Bu taze dimağları kötülüklerden uzak tutabilmek için elinden gelen tüm gayreti ve çabayı göstermiştir.

Çevresindeki gençleri din ile barıştırabilmek, körpe yürekleri mescitlere çekebilmek için büyük çaba harcamıştır.

Bununla da yetinmemiş, camiye gelen gelmeyen herkesle irtibata geçmiş, onları namaza ve hayra davet etmiştir.

Mütebessim tavrıyla kimseye surat asmamış, muhataplarının gönlünü kırmamıştır. Müezzinlerin piri olarak kabul edilen Bilal-i Habeşi’nin sancağını muvaffakiyetle taşımaya özen göstermiştir.

Düzce halkının kısa süre içerisinde güvenini ve sevgisini kazanan bu hizmet gönüllüsü müezzin, haziran ayı itibariyle Sakarya’ ya tayin olmuştur.

Şeyh Edebali Cami müezzini olarak, artık çalışmalarına memleketinde devam edecek olan

Ahmet Hoca, kendisine tevdi edilen müezzinlik görevini hakkı ile icra etmeye devam etmektedir.

Mesai mefhumuna bağlı kalmadan, özel hayatından taviz verme pahasına görevini gönülden yapmaktadır.

İdealist müezzin, bu yönüyle takdiri ve desteği sonuna kadar hak etmektedir.

***

Birçok açıdan kendisini yetiştirmiş olan Ahmet Hoca için musiki, hayata anlam ve renk katan kıymetli bir sanat dalı.

Nitekim, kendisi bu alanda da faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor..

Kurduğu stüdyoda, kendi eserlerinden oluşan bir ilahi/kaside albümü hazırlığı içerisinde.

Diğer taraftan musiki yarışmalarına katılıp, önemli dereceler de elde ediyor.

İcra ettiği ilahilere, video klipler çekerek, sosyal paylaşım/video platformlarında takipçileriyle paylaşıyor.

Özellikle, Ahmet Hoca’ nın Ayasofya-i Kebir Cami’ nde okuduğu Ezan-ı Muhammedi’ yi mutlaka dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Tek kelime ile muhteşem…

Bir kulak ve gönül ziyafeti…

İnsanı mest eden bir ses, asude bir tavır…

Bu video klipleri soysal paylaşım platformlarından izleyebilir; Sakaryalı müezzine destek olabilirsiniz.

***

Ahmet Hoca, genellikle dini musiki icra etmeyi tercih etse de, Türk Sanat Musikisi’ ne de oldukça vâkıf. Nitekim, zaman zaman Türk Sanat Musikisi korolarında solist olarak da şarkı icra ediyor.

Musiki alanında uzman olan bestekar Dr. Abdullah UYAR ile sık sık istişarelerde bulunuyor. Abdullah Bey’ in fikirlerine çok değer veriyor.

Enstrüman çalma konusunda da kendini yetiştirmiş olan Ahmet Hoca, kanun başta olmak üzere birçok enstrümanı rahatlıkla çalabiliyor.

Genç müezzin, ayrıca memleketi Sakarya’ ya bir sanat akademisi de kurmak istiyor.

Bu akademide, Türk Tasavvuf ve Türk Sanat Musikisi alanında eğitimler vererek; gençleri kültürel değerlerimizle buluşturmak istiyor.

Başarılı müezzin, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki din görevlilerine tecvid, usul, şan ve kıraât dersleri vererek, kurum içi eğitmenlik görevi de yapıyor.

***

Ahlak erozyonun had safhada olduğu bu dönemde, toplumumuzun Ahmet GENCER Hoca gibi mefkûre sahibi din adamlarına şiddetle ihtiyacı vardır.

Teknolojik taarruzun etkisi altında kalan genç kuşakların, dine olan mesafeli ve çekingen bakışı, ancak, sosyal yönü güçlü, kendisini iyi yetiştirmiş, nesiller arasında bir köprü vazifesi görebilecek donanıma sahip, fedakârane çalışan, idealist din görevlilerinin çabalarıyla değişebilir.

Geleceğimiz olan gençleri ait oldukları toprakların milli ve manevi değerleri ile hemhal etmek, onları öz kültürleriyle tanıştırmak; yarınlar adına müspet gelişmelere vesile olacaktır.

Bizlere düşen, memleketimizin bağrından yarınlara bir umut gibi açan, insanları Allah’ ın mescitlerine davet etmeyi şiâr edinmiş bu değerli müezzine destek olmaktır.

Bu bağlamda Ahmet Gencer Hoca’yı yaptığı hayırlı hizmetlerden ötürü gönülden tebrik ediyorum.

Allah kendisinden ve onu yetiştirenlerden razı olsun…