Resmi Gazete'de yer alan yönetmeliğe göre, Türkiye'de tasarruf finansman şirketi kurmak üzere BDDK ya başvuru yapılacak. Şirketlerin şube açması izne tabi tutulacak.

Şube açma izni almak üzere BDDK'ya başvuru yapacak şirketin ilgili maddelerde yer alan standart oran ve sınırlamalara uyumlu olarak faaliyette bulunması ve her bir şube için 1 milyon TL tutarında sermayeye sahip olması gerekli.

Bu kapsamda, şirketlerin faaliyetlerine son vermeleri ve iradi tasfiyeleri de BDDK iznine tabi tutulacak.

Şirketin faaliyetlerine son vermesi ve iradi tasfiyesi için konuya ilişkin yönetim kurulu kararı ile birlikte BDDK'ya başvuruda bulunması gerekiyor.

Tasarruf finansman şirketlerin bağımsız denetimi, bağımsız denetim yapmak üzere yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları tarafından gerçekleştirilecek.

Tasarruf finansman sözleşmelerine sadece konut, çatılı işyeri veya taşıt edinimi amacıyla tasarruf yapılması ve finansman sağlanması konu edilebilecek.

Şirketler, kimliklerini belgelemeyen müşteriler ile sözleşme hazırlayamayacak ve işlem yapamayacaklar.

Şirketin öz kaynağının, toplam aktiflerine oranının asgari %3 olarak tutturulması ve idame ettirilmesi zorunlu kılındı.

Bir şirketin imzalayacağı, tahsisat tutarı 1 milyon lirayı aşan yüksek tutarlı sözleşme tutarlarının toplamı, şirketin ilgili tarihteki tüm sözleşme tutarlarının toplamının %15'ini, şirket tarafından sağlanabilecek finansmanların toplamı, tasarruf fon havuzu ile öz kaynakları toplamının %75'ini geçemeyecek.

NİSAN 2021 KİRA ARTIŞ ORANI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,08, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,71, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,19 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,18 artış gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart ayı itibarıyla, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında %13,18 artış gerçekleşti. Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla %13,18 oranında zam yapabilecek.

Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

Ev sahipleri yasal oranı aşarak zam yaparsa kiracının bu duruma hukuksal yoldan itiraz etme hakkı bulunuyor.

Örnek Kira Artış Hesaplama

Mevcut Kirası: 1.000 TL

Mart 2021 Kira Artış Oranı: % 13,18

Nisan Ayı Kira Zammı Tutarı: 131, 80 TL

Nisan 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.131, 90TL

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle…