Herkese merhabalar. Bu hafta sizlerle sofralarımızdan eksik olmayan, sıklıkla tercih ettiğimiz bir besin olan et ürünlerini konuşacağız. Temel protein kaynağımız olan kırmızı ve beyaz eti tarifi ne olursa olsun sofralarımızın baş tacı yapıyoruz. Bu hafta konuşacağımız konu aslında kırmızı ve beyaz etin besin içeriği veya ne sıklıkla, hangi miktarda tüketmeniz gerektiği değil.

Et pişirilmeden önce yıkanmalı mı? Bu soru eminim hepinizin aklını karıştıran bir sorudur. Büyük bir çoğunluk eti pişirmeden önce bakterilerden ve pisliklerden arındırmak için yıkıyor. Peki bu doğru bir yöntem mi? Gelin beraber inceleyelim.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ‘nın yaptığı araştırmalara göre etin üzerindeki bakteriler ete tutunuyor ve düşünüldüğünün aksine yıkamayla dahi gitmiyor. Hatta yıkayarak bu bakterilerin çoğalması için zemin hazırlamış oluyorsunuz diye de uyarıyor.

Ayrıca pişirmeden önce eti veya tavuğu yıkadığınızda etin üzerindeki bakterilerin lavaboya ve hatta su sıçrayan her yere (lavabo, tezgah vs.) bulaşma ihtimali de artıyor. Hatta özellikle tavuk etine dokunduktan sonra ellerinizi iyi bir şekilde yıkamalısınız, böylece farklı besinlere dokunduğunuzda bu bakteri bulaşmalarını da engellemiş olacaksınız.

Peki bu bakterilerden nasıl kurtulurum? Dediğinizi duyar gibiyim. Aslında çok basit etin üzerindeki bakteriler belli bir ısıda zaten ölüyor. Yani siz eti pişirirken aynı zamanda bakterileri de öldürmüş oluyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey eğer etin üzerinde kir veya yabancı bir madde bulunmuyorsa yıkamadan doğruca pişirmeye hazırlamak ve belli bir sıcaklıkta pişirmek olacak.

Eti yıkamak durumunda kalırsanız (şayet üzerinde yabancı bir madde görürseniz) kesinlikle sıcak suda yıkamayı tercih etmeyin. Önce etin kanını süzdürün ve daha sonra soğuk suda dikkatlice yıkayın.

Pazartesi başlanan diyetlerin devamının gelmesi temennisiyle, iyi haftalar dilerim.

Online beslenme danışmanlığı ve sorularınız için mail adresim: [email protected]