Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-i Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışmasıdır. Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

Yedinci Ahilik Kültür Haftası ilimizde kutlanmaya başladı. Her dönem çeşitli etkinlikler düzenlenerek Esnaf ve Sanatkârların ekonomik yaşamda ki önemi, içinde bulunduğu pozisyon hem tartışılır hem de çözüm önerileri sunulur!
SESOB Başkanı Hasan Alişan bu yıl yapılan kutlamalarda ilginç bir tespitte bulunmuş ‘’ Son 20 yıl da gerek ekonomik gelişmeler, gerek teknolojik gelişmeler ile esnaf ve sanatkarlarımız zor anlara maruz kaldı. Esnafımız yok olma noktasına geldi. Esnaflarımız gelişmelere açık olmalı, kendisini yenilemeli.’’
Alişan’ın tespitleri esnaf ve sanatkârlarımızın bugün içinde bulunduğu durumu özetleme adına yerinde tespit olmuş. Küresel sermayenin ekonomik yaşamın her alanına müdahalesi esnaf ve sanatkarlarımızı yaşayamaz hale getirmiş ve yok olmaya mahkum bırakılmış.
Bunun  en temel sebebi AVM diye adlandırılan büyük sermayeli işletmeleri şehirlerin merkezinde inşa etmeye, faaliyet sürdürmeye izin vermek olduğunu görmek lazım.
Böylesi küresel sermaye büyüklüğü karşısında hiçbir esnaf ve sanatkarın rekabet edebilmesi mümkün değil. Rekabetin şartları eşit değil, esnaf ve sanatkar ekonomik ve teknolojik gelişmelere ayak uydursa da AVM ler ile rekabet edebilmesi mümkün değil.

Mahallenin bakkal amcası ile AVM gıda marketlerinin baş edebilmesi ne mümkün! Bunun bir tek yolu var o da her aklımıza gelen şehir merkezinde boş bulunan alanlara AVM izinleri verilmemesi!
Batı toplumlarında AVM uygulamaları dikkat edilirse, şehir merkezlerinin 20-25 Km dışındadır. Sağlıklı rekabeti sağlayabilmek adına yapılmakta bu uygulama!
Bizde ki karşılığı hepimizin malumu her sokak başında nerede ise AVM ler kurulmakta bu hali ile esnaf ve sanatkarımızın bu büyük sermayeler ile rekabet edilmesi mümkün olmadığı gibi her geçen gün işyerini kapatan ya da iflas eden bir çok işletme görmeye devam ederiz!

Ahilik haftası etkinlikleri de tarihten gelen kültürel bir miras olarak anılmaya devam eder güncel yaşamda karşılığı oluşmaz, güzel sözler ile anar bir sonra ki etkinliği bekleriz!
Esnaf ve sanatkârın yaşaması, yaşatılması, ise Ahilik haftasının konusu doğru hamleleri atmak ve bu hususta çaba sarfetmek olmalı, aksi ise sonu hızlandırmış oluruz!
Mahallenin tombul bakkalı, veresiye yazdırdığımız, sıkıntılarımızı ortak yaşadığımız, birlikte dertlendiğimiz anlar tarihte derin bir anı olarak yerini alır!
Sesob Başkanı Alişan başta olmak üzere tüm esnaf ve sanatkârın Ahilik haftasını kutluyor, kutlamaların salt tören olmaktan çıkartılarak somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesinin daha da anlamlı olacağının bilinmesi ve gereğinin yapılması inanıcını taşıyorum!
Olan bitene seyirci kalınması demek!
Kapitalist düzenin gereği olan büyük sermayenin küçük sermayeyi yok etmesi olur, bizde izleriz!
Esnaf yok oluyor diye feryadımız devam edecek bunu hep birlikte görelim!