Mecit ŞEN Batum göçmeni bir ailenin ilk çocuğu olarak 19.05.1952 yılında Adapazarı’nda dünyaya geldi. 8 kardeşin en büyüğüdür. O günün meslek eğitiminin verildiği Çıraklık eğitim merkezinden çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerini aldı. Okul devam ederken daha 14 yaşında Adapazarı nın en eski elektrikçilerinden biri olan amcası Ali ŞEN in yanında çalışmaya başladı.  Bir yandan belgelerini tamamlarken diğer yandan da inşaatlarda elektrikçilik yaparak mesleğinin inceliklerini öğreniyordu. Yıllarca çıraklık, kalfalık ve ustalık yaptıktan sonra 1975 yılında Türkiye Elektrik Kurumunda işbaşı yaptı. Hem mektepli hem de alaylı olması onun Elektrik Kurumu içerisinde öne çıkarmasına sebep olmuştu. O yıllarda elektrik İl ve İlçelerde vardı. Henüz kasabalara ve köylere ulaşmamıştı. Ekipler halinde köylere direkler dikiliyor ve ana hatlar çekiliyordu. Bu işlemler için işçiler, araçlarla ekipler halinde çalışırlardı. Her ekipte belirli sayıda personel vardı ve bu ekibin bir de şefi bulunurdu. Mecit ŞEN Sıradan bir işçi olarak işe başladığı Elektrik kurumunda kısa süre sonra ekip şefi olmaya hak kazandı. Ancak işçi olarak çalışmayı çok arzu etmiyordu. Ve 1979 yılında kendi işyerini kurmak için Elektrik Kurumundan istifa etti. Adnan Menderes Caddesi üzerinde açtığı işyeri ile esnaflığa adım attı. Ana hatlara elektrik verilen yeni kasabalar ve köylere ara hatlar çekiyor binalara elektrik veriyordu. Artık tanınan bilinen bir elektrikçiydi. Çevresince “Mecit Usta” olarak tanınıyordu. Takvimler 1987 yılını gösterirken Mecit ŞEN önderliğinde Sakarya Elektrikçiler Derneğini kurdu. 09/05/1991 tarih ve 3741 sayılı kanun gereği meslek dernekleri meslek odaları olarak oluşturulurken Mecit ŞEN de Elektrikçiler Derneği ni, Sakarya Elektrikçiler odası olarak yapılandırdı.  

1974 yılında evlenen Elektrikçi Mecit Usta nın 1 i kız 3 çocuğu vardır. 08.07.2017 yılında geçirdiği bir kalp krizi sonrası hakka yürümüştür. Mecit Usta ya Allah tan rahmet diliyoruz.

MESLEK HAYATI
Çocukluk yaşından itibaren Elektrikçi olarak çalışmaya başlamıştır. Mesleğinin zorluklarını en iyi bilenlerden biriydi. Elektrik kurumunda çalışırken kurum içi sıkıntılarını ve çözüm yollarını görmüştü. Aynı zamanda esnaf olarak çalışırken piyasadaki esnafın ve vatandaşın sıkıntılarını da biliyordu. Mecit Usta Elektrik kurumunda da esnaflar arasında da çözümler arıyordu. Kendisi gibi esnaflık yapan elektrikçi arkadaşlarıyla sık sık bir araya gelerek çareler arıyorlardı. 80 li yıllardı ve bugün olduğu gibi meslek kuruluşları yoktu. Esnafın çözüm bekleyen sıkıntılarına Türkiye Elektrik Kurumu karşılık veremiyordu. Çünkü Esnaf kendi problemlerini ferdi olarak anlatsa da kurumsal çözümlere ulaşamıyordu. 1987 yılında Türkiye Elektrik Kurumu bir genelge yayınlar ve genelge doğrultusunda Yetkisi olmayanlar artık iş yapamayacaklardır. Mecit ŞEN bir kısım meslek arkadaşları ile bir araya gelerek Elektrikçiler Derneği kurmaya kara verirler.

ESNAFLAR DERNEK ÇATISINDA BİRLEŞİYOR
Çıkan genelge sonrası Meslektaşlarını bir çatı altında toplamaya kara veren Mecit Şen yanına Sakarya nın ileri gelen meslektaşlarıyla dernek kurma çalışmalarına başlar. Başta Mecit ŞEN, Sabit ESEN Ertan DRAMALI, Necdet BALBAY, İbrahim KOCAMAN olmak üzere müteşebbis heyet 50 kişilik dernek kuruluş çalışmalarına başlar ve 23/03/1988 tarihinde dernek resmen kurulur. Mecit Şen büyük gayretlerle bir araya getirdiği meslektaşlarıyla kurulan derneğinde kurucu başkanı olmuştu.

Dernek bir taraftan vatandaşın işlemlerine destek oluyor diğer taraftan da üyelerine yeni uygulamaya giren kanunların uygulanmasında yardımcı oluyordu.

DERNEKTEN “MESLEK ODASI” NA
Meslek dernekleri hakkında çıkarılan bir kanunla dernekler “Oda”  olarak adlandırılmaya başladı. Çıkan bu yasadan sonra dernek  “ADAPAZARI ELEKTRİKÇİLER ODASI” oldu. Mecit ŞEN oda başkanı olarak ta hizmet etmeye devam etti. Bu arada Ankara da yapılan federasyon seçimleri ile 1993 yılında “Türkiye Elektrikçiler ve Elektronikçiler Federasyonu” na yönetim kurulu üyesi olarak seçildi. Bu elektrikçilerin mesleği adına Mecit ŞEN in çalışmalarında farklı bir alan daha açmış oldu.

BURS YARDIMLARI
Mecit ŞEN in ailesi haricinde kimsenin bilmediği ve öğrenmesini istemediği bir hayır kapısı vardı. Kendisi şartlar gereği üniversitede okuyamamıştı. Belki de bu sebepten özellikle yetim öğrencilere burs verirdi. Her yıl bizzat kendisinin tespit ettirdiği okuma arzusundaki öğrencilere imkânlar nispetinde burs verirdi. Hayatının son döneminde ise sadece kendisi vermemiş burs vermesi için bazı iş adamlarını da teşvik etmişti. Öğrencilerinin bazıları bursu kimden aldığını bilse de bir kısmı burs vereni hiç öğrenemediler. Bugün geçmişte burs alan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, “Mecit abi bana sadece para vermedi, onun teşvikleriyle okuma azmim gelişti. İyiki onu dinlemişim ve okulumu bitirmişim. Allah mekânını cennet etsin” dedi.

FEN ADAMLARI YÖNETMELİĞİ
Artık bir ayağı Ankara da olan Mecit ŞEN çalışmalarına durmaksızın devam ediyordu. Elektrikçiler odası olarak Sakarya daki elektrikçilerle yaptığı çalışmalarından güç birliği meydana getirdi. Oda nın yaptığı çalışmalar ilk sonuçlarını vermeye başlamıştı. O güne kadar o günkü ismi (T.EK.) olan elektrikçiler kurumunda hiçbir karşılığı olmayan elektrikçiler önce imza yetkisine sahip oldular. Daha sonra hem proje çizme hem de yaptıkları, işlerin resmi sorumluluklarını almaya başladılar. Federasyon ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde bir meslek grubu için ilk yaşanıyordu. Mecliste çıkan bir yasa ile (Fen Adamları Yönetmeliği) Meslek öğretmenleri, Teknisyenler, Teknikerler belgelerine ve mezuniyetlerine göre belirlenen güç kadar projeye imza atmaya başlamıştı. Bu uzun soluklu bir çalışmanın sonucuydu.

Çıkan “Fen Adamları yönetmeliği” ile çırak olarak başladığı mesleğin inceliklerine vakıf olan Mecit Şen, vatandaşın işlerinin bürokrasi engeline takılmasının önüne geçmiş oldu. Problemlerin süratlice çözülmesi için kendi mesleği adına bir ilke imza atmış oldu.

SON YILLARI
Yoğun iş hayatı Mecit ustayı oldukça yormuş olmalı ki 2001 yılı sonlarında kalp krizi geçirdi. Deprem sonrası Adapazarı’nda henüz hastaneler tam hizmette değildi. O yüzden İstanbul a bir hataneye sevk edilir. Kısa bir süre sonra da aynı hastanede kalp ameliyatı olur. Hastanelerin şartları bugünkü gibi olmadığından uzun süre hastanede yattı. Tedavisi tamamlandıktan sonra deprem sonrası aldığı köydeki evinde istirahat a çekildi. Sağlığına kavuştuğu günden itibaren de yine işlerinin başına geçti. Ancak iş yükünü biraz hafifletmek amacıyla Ankara da yeni görevler almadı. 08.07.2017 tarihinde köydeki evinde geçirdiği kalp krizi sonrası iz bırakarak hakka yürüdü. Allah mekânını cennet etsin.

H A T I R A L A R
HALİL İBRAHİM BALCI

Meslek Odalarında beraber çalıştığımız bir büyüğümüzdü. Toplantılara mümkün olduğu kadar iştirak ederdi. Hep hakkın ve haklının yanında olurdu. Kendisiyle birçok konuda beraber hareket ederdik. Ben onun tecrübelerinden istifade ederdim. Meslektaşları için gayretli çalışmalarına şahidim. Uzun yıllar görev yaptığı Ankara daki görevlerinden kendi isteğiyle ayrıldığını biliyorum. Beraberlik içinde çalışmayı teşvik eden bir yapısı vardı. Onun tecrübelerinden daha uzun yıllar yararlanmayı arzu ederdim. Mecit abinin bizce erken vefatı beni, sevenlerini çok üzdü. “Baki kalan hoş bir seda” imiş. Mecit başkanıma Allahtan rahmet diliyorum.

İBRAHİM ÖNER (Yağcılar Mah Muhtarı)

Rahmetli başkanla Elektrikçiler odasında yaklaşık 20 yıl beraber çalıştık. Çok iyi dostumdu. Odamızı ve meslektaşlarımızı Ankara da yaptığı çalışmalarla çok iyi temsil etti. Dostlarını ve arkadaşlarını arar hal hatır sorardı. İnsanları öğrenmeye teşvik eden birisiydi. Etrafında sevilen sayılan bir büyüğümdü. Ben ondan çok şeyler öğrendim. Allah rahmet eylesin.

BASINDAN  (VEFAT HABERİ)
Sakarya Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanı Mecit Şen ani vefatı şehirdeki esnafları üzdü.

Bir süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Mecit Şen dün aniden fenalaşarak kaldırıldığı hastane de hayatını kaybetti. 65 yaşındaki Mecit Şen’in ani vefatı tüm sevenlerini ve esnaf camiasını üzdü.   Şen’in cenazesi dün Arifiye Kışlaçay Mahallesi’ndeki camide ikinde vakti kılınan cenaze namazının ardından aynı mahalledeki aile mezarlığında toprağa verildi. Cenazeye, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, SSMMMO Başkanı Ertuğrul Kocacık, Sakarya Esnaf Sanatkarlar Kooperatifleri Başkanları, yönetim kurulları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasetçiler ve esnaflar katıldı. Mecit Şen’in kardeşleri Metin Şen, Tekin Şen, acılarını paylaşan tüm dostlarına ve esnaflara teşekkür etti. 09.07.2017