Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Sakarya Şubesi’nin istişare toplantısı üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Erenler Payidar Bahçede düzenlenen toplantıda üretim, ihracat ve ticaret ile KOBİ’lere sağlanan yeni destek paketleri konuşuldu. TÜMSİAD Şube Başkanı Ahmet Ölmez, TÜMSİAD’ın 12 bin üyeli büyük bir aile olduğu hatırlatarak, ülke kalkınmasının sürdürülebilir olması için üretim ve ihracata dayalı yeni iş birliği ve ortaklıklara ihtiyaç olduğunu söyledi.

ÜRETİM VURGUSU
Ölmez; “Devlet artık bizi imalata yönlendiriyor. Bu noktada biz de ne yapabileceğimiz konuşmalıyız. Birlik ve beraberlik içerisinde olmamız halinde ancak ayakta kalabiliriz. Birlikte imalat yaparak, ihracat yaparak yeni ortaklıklar kurmalıyız. Üreten olmalıyız. Devlet destekler veriyor ama önemli olan bizim üretimimizi sürekli hale getirmemizdir. Herkesin sorunları var ve bu sorunlar ortak işbirliği ile çözülebilir. Kendi şirketlerimizi daha dinamik hale getirmemiz lazım. Asıl önemli olan kendi emeğimizle para biriktirip kendi öz sermayemizle yatırım yapmak. Şirketler bize hizmet etmemeli, biz şirketlere hizmet etmeliyiz. Biz artık A takımı olarak dünyada bir direniş gösteriyoruz ve artık devletin hatalarına değil kendi hatalarımıza bakmamız lazım. En kötü devlet devletsizlikten iyidir.” diye konuştu. 

KAYNAKLARI BÜYÜTMEK
TÜMSİAD üyesi ve SATSO Başkan vekili Yüksel Avşar ise şunları söyledi; “Herkes derdini biliyor ve çare arıyor. Önemli olan üretmek ve ihracat yapmaktır. Ülke içindeki kaynakları büyütmemiz lazım. SATSO’ya kayıtlı 400’e yakın ihracat yapan firma var. Biz bunu nasıl 1000’e çıkarabiliriz ona çalışıyoruz. Pazar elçisi projemiz devam ediyor. TÜMSİAD üyesi firmalarınız da bu projemizden yararlanabilir.”
TÜMSİAD Şube Başkan yardımcısı Naim Yener ise işletmelerin hayatiyetlerini devam ettirebilmeleri için üretmek zorunda olduklarını belirterek; “Bir ülkenin kurtuluşu üretmekten geçiyor. Tek bir noktaya odaklandığımız için çözüm ve çıkış yollarını ıskalıyoruz.” dedi.

TEŞVİK VE DESTEKLER
Yönetim kurulu üyesi Nusret Sarı da KOBİ’lere sağlanan yeni teşvik ve destekler hakkında bilgi verdi. Sarı; “TÜMSİAD üye profilinin tamamına yakını KOBİ’lerden oluşuyor. Kobi tanımı yeniden belirlendi. Yeni yasaya göre cirosu 125 milyon liraya kadar olan işletmeler KOBİ olarak tanımlanıyor. KOSGEB, KOBİ’lere en fazla destek veren kurum. Ar-Ge ve inovasyona da 750 bin liraya kadar destek veriliyor. Bu KOBİ’ler için iyi bir kaynak. Ancak işletmelerin mutlaka KOBİ veri tabanına kayıt olmaları ve bu kayıt işlemini de her yıl yenilemeleri gerekiyor.” dedi.

ALIŞVERİŞ SAKARYA’DAN
TÜMSİAD ve aynı zamanda SATSO meclis üyesi Behlül Bayrak ise Sakarya’daki ticari hayatın canlanması için alışverişlerin Sakarya’dan yapılması ile mümkün olacağını belirterek şöyle devam etti: “SATSO ticaret ve Ar-Ge komisyonu olarak ticaretin eksiklerini tespit etmeye çalışıyoruz. Sakarya’da da markalı ürünler var. Bu doğrultuda alışverişlerin başka illerden değil Sakarya’dan yapılması gerektiğini söylüyoruz. Sakarya’da ticaretin sorunlarını konuşup çözümlerini araştırırken hafta sonu alışverişinizi bir başka şehirde para harcayarak yaparsanız hata yapmış olursunuz. Yanınızdaki komşunuzu unutmayın.” dedi.

ÜLKE GELECEĞİ İÇİN
Arifiye Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (ARSİAD) Başkanı Fatih Yeter, son 10 yıldır herkesin kazandığı parayı farklı kulvarlara koyduğunu ifade ederek, “Kazandığımız parayı maalesef ticaretimizi büyütmek için kullanamadık. Biz üretemediğimiz için hep ithal kullanmak zorunda kaldık. Ticaretimizi para için değil ülkemizin geleceği için yapmalıyız. Bu konuda yeni nesilleri aydınlatarak bilinçli hale getirmeliyiz.” dedi.

TİCARETİ GELİŞTİRMEK
Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı ve TÜMSİAD üyesi Necmettin Kırık ise; “Ticarette hata varsa eğer, herkes aynı hatayı yaptı. Kazanılan paralar yanlış yerlere harcandı. Halbuki en iyi yaptığımız ve bildiğimiz işe para harcamamız lazım. Ticaretimizi geliştirmemiz için alışverişlerimizi de Sakarya’dan yapmalıyız. Bu tür toplantıların da sorunların tespit edilerek çözüme ulaşılması noktasında faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi. 
Ardından söz alan TÜMSİAD üyesi Şaban Erdoğan ise verilen teşviklerin tabana kadar ulaşmadığını belirterek bu konuda sorunun çözümü için sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevlerin düştüğünü söyledi.

Editör: Haber Merkezi