İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya ile SGK Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan Çavuş tarafından yapılan bilgilendirme toplantısına Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Şube Başkanı Ahmet Ölmez, yönetim kurulu üyeleri, Arifiye Esnaf ve Sanayici İş Adamları Derneği (ARSİADER) Başkanı Fatih Yeter ve TÜMSİAD üyeleri katıldı.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ
Toplantı açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Ahmet Ölmez, İlimiz sanayicisi ve iş adamlarının yakından takip ettiği istihdam destekleri ve teşvikleri ile borç yapılandırılması çalışmaların sonuç verdiğini söyledi. İş dünyasının her türlü talebi ve derdiyle ilgili olduklarını vurgulayan Şube Başkanı ÖLMEZ, "Devletimizin iş dünyamıza sağladığı ödeme kolaylıkları ve İstihdam Seferberliği kapsamında Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı istihdam teşvikleri olan İŞKUR’un istihdam destekleri ile SGK’ nın sigorta prim teşvikleri iş dünyamız açısından sevindirici olmuştur. Bu teşvikler firmalarımızın ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sunacak, üretimin istihdamın ve ihracatın artmasına vesile olacaktır. Dolayısıyla, işverenlerimizi bu destek ve teşviklerden azami ölçüde yararlanmaya ve istihdam seferberliğini desteklemeye çağırıyoruz." dedi.

KURS VE PROGRAM DESTEKLERİ
Toplantının ilk bölümünde İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, “ilimizin istihdamı her geçen gün artıyor. Geçen yıl Sakarya’da işverenlerimizden Kurumumuza yaklaşık 40 bin kişilik açık işgücü talebi intikal etmiştir. Ancak, bu talebin yaklaşık 20 bin kişisi, yani yarısı eşleştirilmiş ve karşılanabilmiştir. Dolayısıyla, işgücü talebin tamamının karşılanabilmesi için işgücünün niteliğinin artırılması önemlidir. Bu amaçla, iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetimizin yanında İŞKUR programlarını çeşitlendirerek, işgücümüzün niteliğinin artırılmasını hedeflemiş bulunmaktayız. Bu faaliyetlerimiz için geçen yıl yaklaşık 40 milyon TL ödenek kullanmış iken, bu yıl söz konusu faaliyetlerimiz için ayrılan ödenek 80 milyon TL olarak geçen yılın 2 katına çıkarılmıştır. Bu nedenle özel sektörün istihdam artırıcı her faaliyetine teşviklerle destek olmak, işsizlerinde yanında olmak anlamına gelecektir.” ifadesinde bulunmuştur.
İşverenlerin en çok yararlandığı İşbaşı eğitim programlarına da değinen İl Müdürü Kaya, iş başı eğitim programlarının bir anlamda işin çalışılarak işyerinde öğrenildiği eğitim programı olduğunu, işletmelerin birer iktisadi müessese olmalarının yanında birer okul ve en iyi eğitim yuvaları olduğunu belirtti. İŞKUR Müdürü Kaya, bu amaç doğrultusunda düzenlenen işbaşı eğitim programlarının, işverenlere, nitelikli işgücünü maliyetsiz yetiştirme fırsatı sunduğunu, çalışanlarını % 10 ila % 30 oranında yedekleme imkânı verdiğini bunun yanında işsizlere de meslek öğrenme, tecrübe kazanma ve mesleki belge edinme olanağı verdiğini ifade etti. Ayrıca, İl Müdürü KAYA, İŞKUR’ un kurs ve program desteklerinin detayları hakkında işverenleri bilgilendirdi.

SON BAŞVURU TARİHİ
Toplantının ikinci bölümde SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ise, SGK prim borçlarının yapılandırılmasında son başvuru tarihinin31 Temmuz 2018 olduğunu hatırlatarak, sigorta prim borçlarının yapılandırılması hakkındaki kanunu ile sigorta prim teşvikleri hususunda işverenleri bilgilendirdi.
İl Müdürü Erhan Çavuş, “Bilindiği üzere 7103 sayılı Kanunla sosyal güvenlik prim borçlarına ödeme kolaylığı sağlanmıştır. Bu kanuna göre Kurumumuza karşı, her turlu prim, idari para cezası, yersiz ödeme gibi borçların pesin ya da taksitler halinde indirimli olarak ödenmesine imkân tanındı. Özellikle, silinen 4/b BAĞKUR primlerinin satın alınmasın da çok büyük avantajları var. Bu imkânlardan yararlanmak isteyen işveren ve sigortalılarımızı İl ve ilçe müdürlüklerimize davet ediyoruz. Bu fırsatı kaçırmamalarını özellikle belirtmek istiyorum.” dedi.
İstihdamın arttırılması üretimin üzerindeki işçilik maliyetlerinin azaltılması için uygulanan birçok sigorta prim teşvikleri bulunduğunu belirten İl Müdürü ÇAVUŞ, SGK prim teşvikleri hakkında detaylı bilgi vererek, bu teşvikler den işverenlerimizin azami derece de faydalanmasını beklediklerini belirtti.  Ayrıca, programı tertip eden TÜMSİAD başkanına, programa katılımından dolayı da TÜMSİAD ailesine teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi