Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde, Koronavirüs tedbirleri kapsamında online olarak düzenlenen tanıtım toplantısına, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten ve Sakarya İş Dünyası’nın temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, teknolojiyi yakından takip etmenin yanısıra teknoloji üreten bir seviyeye yükselmenin küresel ekonomideki önemine değinerek şunları dile getirdi:

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Tüm çalışmalarımızın önemli altlığını oluşturan önemli bir konu başlığı ile bir aradayız; üretim ve teknoloji

Biz Sakarya olarak tükettiğimizden fazlasını üreten bir iliz. Pandemiye rağmen ihracat rakamlarımızdaki yükseliş ve ihracatımızın ithalatı karşılama oranının yüzde 175’in üzerinde olması da tükettiğimizden fazlasını ürettiğimizin göstergesidir. Ama sadece üretmek yetmiyor artık, nitelikli, kaliteli üretmeliyiz. Teknoloji üretiminde güçlü olan ülkeler aynı zamanda geleceğe hükmeden ülkeler olacak. Biz Türk iş dünyası olarak yeni tabirle; çok söylenen teknolojide “download toplumundan upload toplumuna” geçmeliyiz.

Bu destek programı içeriği itibariyle Türk sanayisini gelişimin önemli bir aktörü olma yolunda destekleyecek.

Teknoloji odaklı hamle programında 5 ana başlık ve buna bağlı ürünler; genel olarak otonom veya yarı-otonom konsept araçlar, sürücü destek ve güvenlik teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, batarya ve enerji yönetim teknolojileri ile yeni nesil ileri kablosuz ve mobil teknolojiler desteklenecek.

Bu doğrultuda üretiminin büyük bir kısmını Avrupa'ya ihraç eden Sakarya sanayicisinin gelişimine olanak sağlayacak bu programın hayata geçirilmesine katkı sağlayan sanayi ve teknoloji bakanlığımıza teşekkürlerimi sunuyorum.”

Prof. Dr. İlker Murat Ar ise söz konusu projenin amaçları ve hedefleri ile ilgili değerlendirmede bulunarak şunları dile getirdi:

“Bakanlığımızın 2023 sanayi ve teknoloji stratejisinin önemli bileşenlerinden biri de milli teknoloji hamlesi idealimiz. Bilgilendirme ve mobilite çağrımızı tanıtmak amacı ile gerçekleştirdiğimiz toplantıların 12. sinde Sakarya’da bir aradayız. Yüksek katma değerli ürünlerin yerli ve milli imkan ve kabiliyetlerle üretimini amaçlayan programımız kapsamında Bakanlığımız tarafından sağlanan destek ve teşviklerin Ar-ge’den yatırıma, uçtan uca bir anlayış ile ve tek pencere sistemi üzerinden verilmesi hedeflenmektedir. Programın en önemli yaklaşımlarından biri de seçici ve odaklı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu kapsamda temel olarak 2 aşamalı bir süreç izlenmekte:

İlk aşamada program kapsamında desteklenmesi öngörülen ürün listelerini ve yenilikçi teknoloji alanlarını barındıran ürün listesi güncel öncelikli Şubat ayı itibari ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 919 ürünü ve 300’den fazla yenilikçi teknoloji alanını içeren öncelikli ürün listemizin detaylarına programımızın internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. İkinci aşama ise, ilan edilecek çağrıların oluşturulmasıdır. Bu doğrultuda da 2021 yılındaki ilk çağrımızı mobilite sektörüne yönelik açmış olduk. Bu çağrılarımız, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ve dijital dönüşüm başlıkları ile devam edecek.

Mobilite çağrı kapsamında 152 ürün ve 40 yenilikçi teknoloji alanının desteklenmesi hedeflenmektedir. Her biri cari açık ve ithalat bağımlılığı açısından çok önemli olan bu ürünlerin üretilmesi ile ülkemizin 2023 amaçlarına da katkılar sağlamak amacındayız.

Bu projenin önemine yürekten inanıyoruz. Bu doğrultuda harekete geçmeyi planlayan veya geçen tüm sanayicilerimizin de sonuna kadar yanındayız.

Toplantıda programın kapsamı ve hedefleri hakkında SATSO üyelerine bilgi verildi.

Bakanlık tarafından sağlanan teşvik, yatırım ve Ar-Ge desteklerini orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırma amacıyla başlatılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında 30 Nisan’da açılan ‘Mobilite Çağrısı’ başvuruları 8 Haziran’da sona erecek.

Editör: Haber Merkezi