Hak İş Konfederasyonu İl Temsilcisi ve Hizmet İş Sendikası Şube Başkanı Mesut Gökdemir, 92.1 frekansından yayın yapan Hür FM’in konuğu oldu. Hür Meydan programında gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Engin Arapoğlu’nun sorularını yanıtlayan Gökdemir, önemli açıklamalarda bulundu. Gökdemir’in açıklamaları özetle şöyle:

HİZMET İŞ
“Sendikamız genel hizmetler iş kolunu temsil etmektedir. Yerel yönetimlerde, kamu ve özel sektörde genel hizmette çalışan işçileri kapsamaktadır. Sakarya Şubesi olarak bölgemizde 22 belediyede, SASKİ’de ve BELPAŞ’ta örgütlüyüz. Aynı zamanda yeni çıkan yasayla birlikte 39 taşeron şirkette örgütlüyüz ve toplamda 4 bin 250 üyemiz mevcut. Tabii bu sayı yeterli değil. Türkiye genelinde de sendikalı sayısı yeterli değil. Ülkemizde sigortalı çalışan sayısı 12 milyon 600 binlerde iken bunun karşılığında tüm konfederasyon ve federasyonlara bağlı sendikalı işçi sayımız 1 milyon 400 bin civarında. Bu durum Türkiye işçi hareketi açısından son derece vahimdir.”

TAŞERON
“Taşeron işçilerimizi sendikalı yapmayı sürdürüyoruz. Bu işçi arkadaşlarımız için toplu iş sözleşmeleri çıkmaya ve belli hak kazanımları olmaya başladı. Ama genel olarak beklentiler karşılanmış değil. Şu an itibariyle kadrolarını bekliyorlar. Biz de bu yöndeki taleplerimizi dile getirmekteyiz. Türkiye genelinde Hak İş Konfederasyonu olarak taşeron arkadaşlarımızın kadrolu olması için imza kampanyası da başlattık. İşçilerimiz ilgili dilekçeyi sendikamızın internet sitesinden indirip imzalayabilirler. Ülkemizdeki tüm taşeron işçilerin bu kampanyaya destek vermesini bekliyoruz. Bu haklı davada hep beraber mücadele etmek durumundayız.”

İŞÇİ KADROSU
“Taşeron işçiye önce kadro sözü verildi ama daha sonra özel sözleşmeli personel statüsü diye bir şey çıkarıldı. Bir işçi kadrosu vardır, bir de memur. Memur işi yapanlar memur kadrosuna, devlet işi yapanlar da devlet işçi kadrosuna alınır. Bu böyledir, böyle olmalıdır. Bütün gayretimiz bu noktadadır. Konfederasyonlar olarak da verilen sözün tutulması ve taşeron arkadaşlarımızın işçi kadrolarına kavuşmaları noktasında hemfikiriz.”

TOPLU GÖRÜŞME
“2017 dönemi toplu iş sözleşmeleri başladı. Bolu’ya bağlı Göynük Belediyesi’nde imzalar atıldı. Kaynarca Belediyesi’nde de toplu iş sözleşmesini imzaladık. Halihazırda Taraklı, Geyve, Pamukova ve Karasu belediyeleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Büyükşehir ve SASKİ ile görüşmeler başladı. Erenler Belediyesi’nde yetki çıktı, görüşmeler başlayacak. Prensip olarak görüşmeler hakkında işçimizi sürekli bilgilendiriyor ve onların onayı sonrası sözleşmeleri imzalıyoruz.”

ASGARİ ÜCRET
“Belirlenen asgari ücretten işçi kanadı da memnun değil, işveren tarafı da. Bir kişilik asgari ücret belirleniyor, daha sonra al sen bu 1404 TL’yi ve dört kişilik ailene bak deniliyor. Yoksulluk sınırının 4 bin TL olduğu ülkemizde bu ücret haliyle çalışana yetmiyor. Asgari ücretten alınan vergi hususunda da bir adaletsizlik söz konusu. Gelir adaletsizliği konusundaki bu ciddi çarpıklık bir an önce giderilmeli.”

Editör: Haber Merkezi