Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hendek’te bir otelde Sakarya Ticaret Borsası (STB) ev sahipliğinde düzenlenen mini sektör tarım zirvesine katıldı. Tarım sektörünün sorunlarının konuşulduğu toplantıya Bakan Pakdemir’in yanı sıra Vali Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı ve yönetimi, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem Yüce, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Erdemir, iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, tarım sektöründe kökten çözümden yana olduklarını söyledi.

ÖRNEKLERLE
Türkiye’de tarımsal üretimin profesyonel yapılması gerektiğini anlatan Başkan Adem Sarı, “Tarım ana gelir kaynağından çıkmış ve yan gelir olarak görülmektedir. Gerçek çiftçinin belirlemesi ve tarımsal desteklemelerin gerçek çiftçiye ürün ve kalite bazlı ödenmesi kaçınılmazdır ”dedi 498 bin fındık üreticisi olduğuna dikkat çeken Sarı, “Kayıtlı çiftçi başına bin 200 kilogram fındık düşüyor.  Bu durumda fındık fiyatının ne olduğunun bir önemi kalmamaktadır. Çünkü bin 200 kilo fındık ile çiftçimiz ailesini geçindiremez. Bu amaçla tarımın profesyonelleşmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

TARIMDA KALİTE
Gerçekçi bir tarım üreticisi tanımının yapılmasına vurgu yapan Sarı, “Tarım üretimiyle direkt ilgili olmayan, tarımı bir yan gelir olarak gören kesimin tarım üreticisi olarak tanımlanması ya da kabul edilmesi engellenmelidir. Bizzat tarımsal faaliyette bulunmayan, verimliliği ilke edinmeyen, ikamet adresi ve sosyal güvencesi bakımından çiftçilik yapma olanağı bulunmayan kişiler üreticilere yönelik desteklerden yararlandırılmamalıdır. Eğer söylediğimiz uygulama gerçekleşir ise gerçek çiftçi tarıma önem verecek, verim ve kalite artacaktır. Tarım sanayiye kaynak aktaran sektördür" dedi

DIŞA BAĞIMLILIK
Sarı’nın konuşmasının ardından Türkiye’nin ilk milli ve yerli tohumu üreten (Çerezlik kabak ve ay çekirdiği) STB Başkan Yardımcısı Ahmet Erkan, konu hakkında Bakan Pakdemirli'ye bilgi vererek, "Hükümetimizin destekleriyle birlikte dışa bağımlılığı hep birlikte azaltacağız" dedi. Daha sonra söz alan Bakan Pakdemirli, tarımı olmayan bir ülkenin mutfaksız ev demek olduğunu anlattı. Pakdemir, “Tarımın siyaseti olmaz. Ben hatta tarım savunma sanayisinden daha önemlidir. Çünkü en temel ihtiyacımız arasında tarım ve gıda geliyor” dedi. Bakan Pakdemirli enflasyonu yenersek her kesiminin rahat edeceğini söyledi.

SAKARYA’YA DESTEK
Üretici destek borçlarının Ocak ayı içinde ödeneceğini söyleyen Pakdemirli, “Tarıma büyük önem veriyoruz. Bakın Sakarya’ya Bakanlığımızca tarım ve hayvancılık alanlarında 2 milyar liraya yakın destek verildi. Üretimden yanayız. Sivil toplum kuruluşlarına burada büyük işler düşüyor. Bugün burada olmamıza vesile olan Sakarya Ticaret Borsası Yönetimine teşekkür ederim” diye konuştu. Konuşmaların ardından işadamları sorunlarını aktardı ve çözüm önerileri üzerinde mini zirve gerçekleştirildi.

Editör: Haber Merkezi