Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu 2022 Yılı Ocak Ayı Toplantısı Kaynarca'da yapıldı. Kaynarca Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çakar'ın ev sahipliğinde, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar başkanlığında yapılan toplantıda ekonomik krizin, maliyetlerdeki artışların dünya, ülke ve Sakarya tarımını nasıl etkilediği değerlendirildi.

FAKİR DAHA FAKİRLEŞTİ
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, yaptığı değerlendirmede çiftçinin TL’nin değer kaybetmesiyle yaşanan süreçte yoksullaştığını belirterek, “Faizi indirmek fakiri zenginleştirmedi, fakiri daha da fakir yaptı” dedi. Bayraktar, “Dünya Covid 19 süreci geçirdi bu süreçte insanlar tüketimlerini erteledi. Dünyada müthiş ertelenmiş talep patlaması oluştu.”

TALEP PATLAMASI YAŞANDI
Bayraktar şöyle devam etti; “Bu talep patlaması hammadde fiyatlarını yükseltti ve yüksek enflasyonla karşı karşıya kalındı. Mısırda, buğdayda talep patlaması çok yüksek fiyatlara neden oldu. Gübre ortalama 300 - 500 Dolar seviyesinde seyrederken, 900 - 1000 dolarları buldu. Sebebi amonyak ve doğalgaz fiyatlarının artışıydı. Dünya dolar bazında hammadde fiyatları artarken Türkiye bu yüksek fiyatlarla hammaddeleri almak durumunda kaldı bu da tüm sektörlerde fiyatların yükselmesine neden oldu.
Mısır üreticimiz ithalat baskısı ile çok düşük karlarla üretim yapıyordu. Aynı şey ayçiçeği için de geçerli. İthalatın pahalanması içerde üreticimize bitkisel üretimde bir imkan, avantaj getirdi. Ancak enflasyon maliyetleri daha fazla artırdığı için üreticide nasıl ekim yapacağız paniğine neden oldu. Faiz indirimi zengini daha zengin, fakiri daha fakir yaptı. Çünkü zengin parasını dolara yatırarak daha zengin oldu.

ÇAKAR TEŞEKKÜR ETTİ
Toplantıya ev sahipliği yapan Kaynarca Ziraat Odası Başkanı İbrahim Çakar, ilçe ziraat odası başkanlarını ağırlamaktan şahsı, yönetim kurulu ve çalışanları adına onur duyduğunu belirterek katılan oda başkanlarına teşekkür etti.

Toplantıdan sonra konuk ziraat odası başkanları ve yöneticiler, Kaynarca Kaymakamı Mehmet Ali Karatekeli, Belediye Başkanı Murat Kefli’nin de katıldığı yemekte bir araya gelerek sohbet etti

Editör: Haber Merkezi