Bu kapsamda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat moderatörlüğünde üyelere yönelik "Kriz Döneminde Yatırım Araçlarının Seçimi Ve Portföy Yönetimi" konulu online seminer gerçekleştirildi.
Seminere Doç Dr. Atılım Murat’ın yanı sıra SATSO camiasından meclis üyeleri başta olmak üzere ilgili birçok SATSO üyesi katılım gösterdi. Doç. Dr. Atılım Murat sunumunda Türkiye’nin yeni ekonomik düzeni, yatırımlarda dikkat edilmesi gerekenler, döviz-altın-gayrimenkul yatırımları ile önümüzdeki döneme ait ekonomik beklentiler hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktardı. 

----


“YABANCI YATIRIMLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI”
Doç. Dr. Murat sunumundaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Biz şu anda burada bulunurken dolar rekor seviyeleri gördü. Bu inişler ve çıkışlar maalesef ekonomimiz için belirsizlikler yaratıyor. 2013 yılında yabancı yatırımcıların Türkiye’de tuttukları hisse senedi ve tahvilleri 156 milyar dolar seviyelerindeydi. Bugün baktığımızda bu 28 milyar dolar seviyelerine kadar inmiş durumda. 
 “YABANCI YATIRIMLAR FAZLA İKEN DOLAR 2 TL’NİN ALTINDA”
2013 yılında yabancı yatırımların çok fazla olduğu zamanlarda dolar 1.8 TL seviyelerindeydi. 2013 yılından bu yana yerli yatırımcının dolar ihtiyacı ve dolar yatırımları sürekli arttı. Ağustos 2018 yılından beri yerlilerin dolar alımı sürekli artmakta ancak satışı aynı oranda artış göstermemektedir.

----


“DOLARDAKİ HER OYNAMA ÖZEL SEKTÖRE AYRI YÜK”
Özel sektörün döviz cinsinden borcu 270 milyar dolardır ve dolar her artış gösterdiğinde bu borç da artmaktadır. Dolardaki her hızlı artış maalesef özel sektörün yükünü biraz daha artırıyor. 
“ÇIKIŞ YAKALAMAK İÇİN ÜRETMELİYİZ”
Son 1,5 yılda inşa ettiğimiz bir düzen var ve işlemeye devam ediyoruz. Çin gibi ülkelere küresel boyutta yaşanacak baskılar sonrasında oluşacak boşlukları bizler değerlendirmeye çalışıyoruz. Bir çıkış yakalamak için İthal ikameci modele geçmeliyiz. İthal ettiğimiz ürünlerin hangisini üretebiliyoruz bunları belirlemeliyiz. 
Covid döneminde 450 bin yerli yatırımcı borsaya girdi. Evlerimize kapandığımız için Marttan beri borsadaki yerli yatırımcı sayısı arttı. Ancak yabancı yatırımcı sürekli azalmıştır. Bu dönemde yabancı yatırımcı hisse sattı yerli yatırımcılar da sürekli alış gösterdi.

Editör: Haber Merkezi