Gündem maddelerinin müzakere edildiği toplantıda yönetim kurulunun aylık faaliyetlerinin değerlendirilmesi, meslek komitelerinin sorunları ve dilek temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri, görüşlerini dile getirdiler.
Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın yönetim kurulunun aylık faaliyetlerinin değerlendirilmesi bölümünde kürsüye gelen 33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu; savunma sanayiinde yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları konusunda oda yönetimi tarafından kendilerine verilen bir görev hakkında görüşlerini dile getirdi;

----


“SAVUNMA SANAYİİNDE YERLİ FİRMALARA ÇAĞRI”
Özüuğurlu, “Haziran 2020 tarihinde askeri tesislerin, tersanelerin, üretim ve bakım, gemi inşaat faaliyetlerindeki ihtiyaçlarının temini açısından iç tedarikin ülkemizde yapılması amacıyla stratejik iş birliği yapılabileceği konusunda Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü’nden TOBB kanalı ile Odamıza bir yazı ulaşmıştır. Dışa bağımlılığın azaltılması ve ülke kaynaklarının üretimde kullanılması amacıyla bir şekilde yerli firmalarla işbirliği yapacakları kararı alınmıştır.
Bu bağlamda da Odamız yönetimi Makine ve Otomasyon Üreticilerinin temsil ettiği 33. Meslek Komitesi adına şahsım, Konstrüksiyon ve Metal İşleme sektörünü temsil eden 23. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ür ve Odamız Sanayi Müdürümüz Ufuk Ali Aygen bu görev için atanmış bulunmaktayız. Böyle önemli bir konu Odamızı temsil görevinin verilmiş olmasından dolayı onur duyuyoruz. Sakaryalı üreticilerimizin ekonomik olarak bu işte görev almaları ve katkı sağlamaları açısından görevlerimizi sürdüreceğiz
Toplantının meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri sektörel sorunlar ve çözüm önerileri hakkında görüş bildirerek değerlendirmelerde bulundular.

----


“ÇOCUKLAR KADAR VELİLERİMİZE DE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “17 Ağustos’ta okullarımızı açmayı hedefliyoruz. Aylardır okullar çocuklardan, çocuklar okullardan uzak kaldı. Velilerimizden çocuklarımızın bedenen ve zihin olarak hazır hale gelmelerine destek olmasını tavsiye ediyoruz çünkü ciddi bir süre okuldan uzak kaldılar. Çocuklarımıza sürecin devam ettiğini ve dikkatli olup önlemleri almaları gerektiklerini öğretmelilerdir. Okullarımız 17 Ağustos’a hazır. Gerekli önlemleri aldık, kuralları belirleyerek uygun hale getirdik. Burada bize, çocuklarımıza ve velilerimize çok iş düşüyor.” dedi.

----


“COVİD SÜRECİ SEKTÖRÜN ÜZERİNDEN LEKE BIRAKTI”
15. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ercan Başnuh, “Pandemi döneminde özellikle sağlık sektörünün yaşadığı sorunları sürekli dile getirdik. Maske, dezenfektan gibi koruyucu ürünler bu dönemlerde ticari ürünler olmaktan çıkarak stratejik bir ürün haline gelmektedir. Bu ürünlerin yüksek fiyatlara çıktığında satıcı olarak genellikle bizler suçlanıyoruz. Ürünlerini sattığımız üreticilerden fiyatlar konusunda bir uygulama istediğimiz zaman maliyetlerin izin vermediğini sıklıkla duyduk. Bu ürünlerin fiyat artışı kimilerine yaradıysa da sektörümüzü mağdur etti.

----


“DEVLETİMİZ RAKİBİMİZ OLMAMALI”
Bu süreçte okullar gibi birçok kurumda ürün üretilerek ticareti yapıldı. Ülkemizde büyük ilaç fabrikaları var ve ürün taleplerini karşılama konusunda hiç sıkıntı çekmeden üretim yapabilir pozisyondalar. Kurumlarımız üretim hamlesini gerçekleştirerek bu firmalarımıza rakip olmasa tıbbi ürünlerde bu sıkıntılar belki de çıkmayacaktı.” ifadelerini kullandı.

----


“ŞEHRİMİZİN VERİMLİ ARAZİLERİ”
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Arazi toplulaştırma konusunu sürekli gündeme getiriyoruz. Şehrimizde bu yönde gelişmeler başladı. Toplulaştırma çalışmalarında 35 köyde görüşmeler yapılmış ancak gerçekleşen konuşmalarda arazilerin paylaştırılacağı söylenerek herhangi bir altyapı çalışması için bilgi vermemişlerdir. Bu toplulaştırma çalışması değildir. Toplulaştırma çalışmaları altyapı projeleri ile birlikte gelir. Arazilerin yanlış projelerde heba edilmesi konusunda da ciddi sorunlarımız var ve girişimlerimizi yaptığımız, alternatifler sunmamıza rağmen devam ediliyor. Başka şehirlerde sulama, çok uğraşmalar sonucu çıkan hasat şehrimizdeki arazilerde sulamaya gerek kalmadan kendinden oluşuyor.” diyerek konu ile ilgili tedirginliklerini dile getirdi.

----


“BİLİŞİM VE YAZILIMIN ÖNEMİ ARTIYOR”
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Yakın bir zamanda devletimiz 1 milyon yazılımcı projesi başlattı. Artık herkes yazılım ve bilişimin önemini kavramaya başladı. Bizler de buradaki görevlerimizde sürekli bunu belirtiyoruz. 31. Meslek Komitesi olarak Yönetim Kurulumuzun desteği ve girişimleri ile bilişim ve yazılım Meslek Lisesi oluşturmak için büyük uğraşlar sarf ettik. Artık Sakarya’da ülkemizde ilk defa Bilişim OSB olmasını gerektiğini düşünüyoruz. Çevreci ve verimli fayda sağlayacak bir OSB olabilir. Bilişim, yazılımın yanı sıra donanımın üretilmesi için de destek olabilir. Bu proje şehrimizde yapılarak Sakarya ilklerin şehri konumuna gelebilir.

----


“COVİD-19 SÜRECİ VE KARGO FİRMALARI”
33. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Tunç Özüuğurlu, “Covid-19 sürecinde yapılan yoğun internet alışverişleri nedeniyle kargo işlemlerinde ciddi bir yığılma ve sorun yaşanıyor. Tüketici gibi üreticiler de kargo firmaları ile çok sorun yaşıyorlar. Kargo firmaları sözleşme yaptıkları firmalarla sözleşmelerinin gerektirdiklerini yerine getirmiyorlar. Ne yazık ki bir sorumluluk yok ve cezai yaptırım da yok.  Bu konuda çalışmalar yapılmalı ve tedarik sorunları düzeltilmelidir.
“KÜÇÜK SANAYİCİLER İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILMALI”
“Küçük üreticilerimizin faaliyetleri büyüdüğünde daha büyük bir tesise geçme ihtiyaçları doğuyor. Ancak düzenli sanayileşme çalışmaları maalesef ilerlemiyor. Bölgemizdeki üretim tesislerine geçmek isteyen üreticilerimiz de üretim tesislerinde yaşanan plan hatası nedeniyle elektrik, su aboneliği konusunda resmi kurumlarımızla da ciddi sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunların çözümünde bir çalışma gerçekleştirilmesini temenni ediyoruz.

----


“MESLEK LİSELERİ DAHA DA TERCİH EDİLMELİ”
26. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Lütfü Sunman, “Meslek Liselerinin itibarı eskiye göre çok daha az. Avrupa’da meslek lisesi tercih etme oranı ülkemizden kat kat fazla ve ülkemizdeki mezun öğrencilerin çoğu okudukları bölümden farklı bir iş yapıyorlar, genellikle başka dallarda çalışıyorlar. Üniversite konusunda da yapılan projelerin daha da verimli olması sağlanabilir.” dedi.
“YAPI DENETİMDE HAVUZ SİSTEMİ”         
18. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün, “Yapı denetim sisteminde aylar önce bir değişiklik oldu. Yeni gelen havuz sistemi ile yapı denetimi yapacak firmalar otomatik olarak belirleniyor. Bu süreçten önce firma seçimi serbestti. Havuz sistemi öncesinde fiyat ve kalitede rekabet olduğu için bu sistem çok daha verimli yürütülüyordu. Bu uygulama ile maalesef hizmet kalitesi de ciddi oranda düştü.” Diyerek bu konuda sektörün yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
Meclis toplantısının dilek ve temenniler bölümünde kürsüye gelen meclis üyeleri ekonomi, sosyal, eğitim gibi birçok konuda görüş ve önerilerini sundular.

----


“BAŞKANLARIMIZ ŞEHRİMİZE GÜZİDE ESERLER BIRAKIYOR”
28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, SATSO meclis salonuna Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu isminin verilmesinin çok onur verici bir davranış olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi; “Erol Öztürk Başkanımızı ve bugün yapılan onu verici davranış için yönetim kurulumuzu ve tüm meclis üyelerimizi tebrik ediyorum. Her başkanın şehrimize eser kazandırması gerektiği düşüncesindeyiz ve Erol Başkanımız da şehrimize güzide eserler bıraktı. Şu anki başkanımız Akgün Bey de Odamıza ve şehrimize güzel eserler kazandırmaya devam ediyor.” diye konuştu.
“ALIŞVERİŞİNİ SAKARYA’DAN YAP”
31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu olarak Pazartesi günü bir etkinlik düzenledik. Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanımız öncülüğünde Caddelerimizdeki ve çarşılarımızdaki tüccar arkadaşlarımızı ziyaret ettik. Sakaryalı olarak Sakarya’dan alışveriş yapmamız gerektiğini vurguladık. Umuyoruz ki bu uygulamayı gelenek haline getirerek SATSO’nun şehrin ticaret erbaplarının yanında olduğunu her zaman hissettiririz. Ticaret erbabı üyelerimize ve halkımıza içlerini Sakarya’dan yapılacak alışverişlerle dolduracakları bez çantalar dağıttık. Projemize destek olan herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

----


“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TÜCCARLARIMIZ İLE REKABET ETMEMELİ”
16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu, “İlk Meclis üyeliği dönemimde Türk Ticaret Bankasının bizim kanalımızla değerlendirilmesi gerektiğini sürekli savunuyordum. Adapazarı Belediyemiz girişimi ile bu tarihi yapının şehrimize bir müze olarak kazandırılması çalışmaları bizleri mutlu etti. Teşekkür ediyoruz.
Hepimiz ticaret erbabıyız. Yapılan girişimler serbest piyasa ekonomisine uygun olarak düzenli şekilde denetleniyor. Büyükşehrimizin yaptığı bal, süt dağıtımı gibi uygulamalar tüccarlarımız ile rekabet oluşturma temelinde yapılmamalı. Büyükşehir Belediyemizden bu konuda daha da hassas davranması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle esnafa geldiğinizde veya pazara girdiğinizde bir rekabet algısı oluşturulmasını ticaret erbabı açısından doğru bulmuyoruz. Bu konuda sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın daha duyarlı olacağını düşünüyorum.” dedi.
“TARIMI CİDDİYE ALMALIYIZ”
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Maalesef verimli tarım arazilerimizden yüksek yol çalışmaları geçmekte ve bu nedenle de birçok arazimiz heba olmaktadır. Pandemi sürecinde tarımın önemi ciddi bir şekilde hissedilmiştir. Ancak devam Camili yolundaki yol çalışmaları maalesef şehrimizi ikiye bölmüştür. Yapılacak bu yüksek yapılar hava akışını bozacak ve havası kirli şehrimiz daha da kirli olacak.” ifadelerini kullandı.
“LİSANSLI DEPOCULUK YAYGINLAŞMALI”
1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Tarımda lisanslı depoculuk uygulaması başladı. 2 yıldır ben de lisanslı depoculuk yapıyorum. Bu uygulamanın daha fazla tarım ürününü kapsaması ve çoğalması lazım. Devletimiz güzel teşvikler ile bu uygulamayı yaymaya çalışıyor. Bu sistemde fiyatların aşırı artmasını engelliyor. Fındık konusunda da lisanslı depoculuğa ihtiyaç var ve ciddi yatırım yapılarak fiyattaki istikrarsızlığın önüne geçilebilir” dedi.

----


“TRAFİK CEZALARI EĞİTİCİ OLMALIDIR”
17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Cezalar kuralların işlemesi ile çok ilgilidir ancak ülkemizdeki trafik cezaları bu söylediklerim ile maalesef çelişiyor. Bizler mobil bir şirketiz ve şehir içi ile şehirlerarası sürekli faaliyet gösteriyoruz. Trafik cezaları konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Şahsen cezaların eğitici ve öğretici olması gerektiğini savunuyorum. Ülkemizde trafik cezaları maalesef insanları tuzağa düşürme yöntemiyle uygulanmaktadır.”
29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Mustafa Yıldırım ise diğer meclis üyelerinin açtığı konular üzerinden değerlendirmeler yaparak; “Kısa çalışma ödeneği konusunda da henüz oturmamış belirli sorunlar var. Aynı işyerinde bazılarına verilip bazılarına verilmeme konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Başvuran kişilerin adına kayıtlı başka banka hesaplarına habersiz yatırılabiliyor.” diye konuştu.
BAŞKAN ALTUĞ
Meclis üyelerinin konuşmalarının ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, üyelerin çeşitli konulardaki sorunları, görüş ve önerileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Türk Ticaret Bankası binası hakkındaki gelişmeleri de değerlendiren Başkan Altuğ, “1913 yılında şahsi teşebbüs ve özel sermaye ile ilk banka olarak Adapazarı’nda Adapazarı İslam Ticaret Bankası daha sonra Türk Ticaret Bankası oldu. Türkiye’nin ve Sakarya’nın ticaret ve kültür tarihinde önemli değerler arasında gösterilen bankamızın bugün müze olarak değerlendirilecek olması memnuniyet vericidir.  SATSO olarak 2009 yılında satın alıp müze olarak değerlendirmek istedik ancak netice alamadık. 2 yıl öncesinde de çeşitli girişimlerimiz oldu. Bankanın CEO’su ile görüştüğümde banka yönetimi sembolik bir şube açacağını ve değerlendirme yapılacağını öğrendik. Bankanın bu şekilde değerlendirilmesi için gayret eden ve bu tarihi girişimin şehrimize kazandırılmasını sağlayanlara teşekkür ederiz. Biz de ilimizin ticaret tarihinden taçlandırmaya devam edeceğiz. 2021 yılı çalışma planımızda buna yönelik çalışmalarımız mevcut.” dedi.

----


“FİRMALARIMIZA RAKİP OLUNMAMALI”
Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan bal ve süt gibi tarımsal ürünler satışı konusunda değerlendirmelerde bulunarak “Stratejik önemi olmayan ürünlerde devletimiz de işe el atıyor. Belediyeler kendi şehrinin firmaları ile rekabet edebiliyor. Bu konuda üyelerimizin menfaati doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz. Kurumlarımızın firmalara rakip değil onların üretimini destekleyici çalışmalar sergilemesi gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi