Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Son günlerde yaşadığımız ekonomik gelişmeler ile kurda yaşanan gelişmeler ve bu doğrultuda fiyat istikrarında yaşanan dengesizlik herkesin elindekileri muhafaza etme ve daha dikkatli hareket etme yoluna gittiği bir dönemi oluşturdu. Bu kapsamda iş dünyasının temsilcileri olarak bizler, yaşanan sıkıntıları atlatmak, ekonomide yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın devamlılığı için; reel sektörün ve üreticinin desteklendiği, tedarik sürecinde devamlılığının sağlandığı uzun vadeli kararlı yeni politikaların en kısa zamanda belirlenmesini temenni ediyoruz.

Başkan Altuğ konuşmasının devamında oda tarafından 2021 yılında hayata geçirilen projeler hakkında bilgiler verdi.

Ardından 2021 bütçe görüşmelerine geçildi. SATSO 2022 yılı gelir gider bütçesi meclis üyeleri tarafından oylandı. 56 evet oyu ile oybirliğinde 26 Milyon 881 Bin 510 TL olarak karara bağlandı.

DİLEK VE TEMENNİLER
Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan meclis üyeleri ülke, şehir, gündem ve sektörler hakkında görüş önerilerini dile getirdiler.

31. Meslek Komitesinden Meclis Başkan Yardımcısı Necmettin Kırık, “Kurdaki dalgalanmalar teknoloji sektörünü ciddi etkiliyor.”

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk, “Sanayide çalışacak nitelikli eleman bulunamıyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve SATSO işbirliğinde çalışma başlatıldı. 2 aşamalı bu projede bütün okullara mesleki eğitim merkezi kurulacak.”

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Akşamdan sabaha çoğu şey değişiyor. Sektörler arasında en mağdur olan özel okullardır. Bütçemiz ciddi sarsıldı ve destek bekliyoruz. Velilerimiz anlayış göstersin. Eğitim sistemi ve sınav sistemi bu şekilde olursa gençlerimize yazık olmaya devam edecek.”

28. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Emrullah Terzioğlu, “Üye ziyaretlerimizde vergi dairelerinde yapılan şirket kapatmalarının SATSO ile entegre ilerlemesi konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Sakarya’da yeni imar planları, yeni arsaların üretilmesi gerekiyor.”

1. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Turgay Çelik, “Firmalarımızın ihracat kapasitelerini artırma ve ilk defa ihracat yapmalarını sağlama gibi bir hedef koymuştuk. Önümüzdeki sene ihracatçı firma oluşturma konusuna bütçemizde ciddi pay ayırmamız gerekiyor. Karasu Limanımızda lojistik depolama talebi var ancak imkanlar yeterli değil. Fırsatlar var ve bu konuya üyelerimiz ilgili olmalıdır.”

14. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Ekrem Kayasan, “2021 yılında ekonomiye yönelik ciddi sorunlar yaşadık yaşamaya da devam ediyoruz. Hammadde fiyatları ciddi anlamda arttı ve tedarik uzadı. Dövize endeksli bir alım yaptığımız için kur oranlarının 1-2 ay sonra ne olacağını bile kestiremiyoruz. İthalatçılara ve ihracatçılara kur sabitleme desteği sağlanmalıdır. Faiz oranları nedeniyle finansmana ulaşamıyoruz ve yatırım yapamıyoruz. Artık bu ortamda üretim yapacak bir durum kalmadı. Çin gibi ülkeler hammadde siparişlerini bile almıyorlar. Tüm üretici ve ticaretle uğraşan üyelerimize kolaylıklar diliyoruz.” diye konuştu.

31. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak, “2021 yılında Covid ile birçok sektör mücadele etti. İşletmeler kapatıldı, yasaklar devreye alındı. Bu durumlarda SATSO üyelerinin daima yanında oldu.” dedi.

23. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Nihat Cinoğlu, “Böyle zamanlarda erdemli ve onurlu kaldığımız için ödül değil ceza alıyoruz. Hepimizi geminin su aldığını biliyoruz. Korku her zaman bizleri doğru yola sevk etmiyor. Sürekli ihracattan bahsediyoruz ancak ihracat çoğaldıkça açığımız artıyor. Ülkede 208 adet üniversite var ancak toplamı Cambridge üniversitesinin yarısı kadar bütçeye sahip. Küresel yetenek kıtlığı da var. Ülkemizdeki aydınlık insanları elimizde tutamıyoruz. Avrupa’nın 1 milyon yazılımcıya ihtiyacı var.” dedi.

Editör: Haber Merkezi