Ev sahipliğini Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ’un yaptığı “Borsa’da Sakaryalı yatırımcı olmak” konulu bilgilendirme toplantısına Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Himmet Karadağ konuşmacı olarak iştirak etti.

KATILANLAR
İş dünyası temsilcilerinin katıldığı programa Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, SATSO Meclis Başkanı Talip Kuriş, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, MÜSAİD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, SMMMOB Başkanı Ertuğrul Kocacık, Akyazı Ticaret Borsası Başkanı Ali Şener Bayraktar, TÜMSİAD Şube Başkanı Ahmet Ölmez, Sakarya GİAD Başkanı Gökhan Korkmaz, İş-Kur İl Müdürü Tekin Kaya, SAMİB Başkanı Günay Güneş, Sanayi İl Müdürü Özcan Keskin, SASİAD Başkanı Bülent Esmer, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve iş dünyası temsilcileri iştirak etti.

SAKARYALI YATIRIMCILAR
Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, şunları dile getirdi: “Kuşkusuz, Borsa İstanbul ‘un hedeflerinden biri; yatırımcılarımızla şirketleri bir araya getirerek şirketlerimizin büyümek için ihtiyaç duyduğu finansmanı kendilerine en uygun enstrümanlarla ve en etkin şekilde sunmaktır. Özellikle büyüme arzusunda olan aile şirketlerimiz ve KOBİ’lerin büyük kısmı tam kurumsallaşamadığından borsa ve risk sermayesi gibi finansman kaynaklarından yararlanamamaktadırlar. Bu konuda bilgi eksikliği sanki kurdukları şirketlerin ellerinden çıkabileceği kuşkusunu yaratmakta halka açılma konusunda endişe duymaktadırlar.  Bu anlamda Sakaryalı iş dünyasının tedirginliklerini gidermek ve fırsatları daha iyi anlamak adına Sn Himmet Karadağ’ın ziyaretini çok önemsiyorum. Borsa İstanbul, büyüme ivmesine sahiptir. Bundan Sakaryalılar’ın da yararlanmasını umuyor, toplantıya vesile olduğu için Sayın Valimize de teşekkür ediyorum.” dedi.

İŞ DÜNYASI
Sakarya Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen ise iş dünyasının yeni dünya eksenindeki gelişmelerdeki rolüne vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Her dönemde siyasi yapılanmaların gözde kurumları ve yapılanmaları olur ve her sistemin prensleri iş adamlarıdır. Onlara farklı roller verilir. Ülkemizde Rahmetli cumhurbaşkanımız Turgut Özal zamanında iş dünyası ve özel sektör ön plana çıkmaya başladı. Bizim dönemimizde de her zaman öyle oldu. Hükümetimiz özel sektör eliyle kalkınmayı destekliyor. Sakarya ekseninde ise iş dünyası yeni fırsatlar ve büyük avantajlara sahip. Tıkanan İstanbul sanayisi iş dünyamıza ciddi bir fırsat sunmaktadır. Hükümetimiz yeni yollar ve altyapı çalışmalarıyla bu girişimlere ivme kazandırıyor.  Üçüncü otoyol, Karasu Limanı ve diğer alt yapı çalışmaları ile ihracat seviyesine de katkı sağlıyor.”

İKİNCİ ÜNİVERSİTE
Sakarya’nın ikinci üniversite kazanımı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. İsen, “İlimizde ikinci üniversite ile ilgili de yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vermek istiyorum. Dünyada yeni trend çok kampüslü üniversiteye evrilmektedir. Akademisyenler ve çeşitli alanlarda uzmanlarla bir araya gelerek bir yıla yakın süredir Sakarya’ya özgü bir modelleme üzerine çalıştık. Bu üniversite iş dünyasını oldukça yakından ilgilendiriyor. İkinci üniversitenin kurulması ticari, sanayi, eğitim, istihdam gibi birçok alanda katkı sağlayacağı için sizler karlı çıkacaksınız. Buradan hem Sakarya Üniversitesi de iş dünyası da karlı çıkacak. Uygulama alanı ile şehrin ivmesini yükseltecek. Sizi çok ilgilendirdiği için sahip çıkmanızı bekliyorum. Yeni düzende sosyal politikalarla devletin üstlenmesi gerekeni iş adamları ve kurumlar üstleniyor. İlimizde devletin yükünü üstünden alacak çalışmaların başlatılmasını bekliyorum. Sizlerin buna öncülük edeceğinizden kuşkum yok.  Sakarya, fevkalade imkanlara sahip üzerine titrenmesi gereken bir şehir, sizin bu şehrin gelişiminde katkılarınızın artacağına inanıyorum.” diye konuştu. Sakarya Ak Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen ayrıca üretmek ve rekabet edebilirliği artırmak adına, Borsa İstanbul gibi bir kurum aracılığı ile gelenekselleşmiş yöntemlerden farklı olarak iş dünyasının yöneleceği bir alan olduğunu dile getirdi.

TARIM ÜRÜNLERİ
Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise toplantının iş dünyasının vizyonu ve gelişimi açısından önemli ve faydalı olduğuna dikkat çekerek  “Sakarya’da ağır sanayi hakim ve gittikçe gelişen bir trend izliyor. İlk 500 sanayi firması arasında Sakaryalı büyük çaplı firmalarımız var. Bu firmalar sektörel olarak da çeşitlilik gösteriyor. Bu anlamda avantajlı ve üretken bir ildeyiz. Memleketimizin istihdama ve büyümeye ve sermayeye ihtiyacı var. Sermaye geleneksel yöntemler dahil birkaç şekilde elde ediliyor. Bir de borsa imkanları var. Borsa aracılığı ile çok daha hesaplı ve uygun sermaye elde edebiliyorsunuz. Bundan herkes karlı çıkıyor. Yatırım yapacaklara da güzel bir imkan sağlıyor.” diyerek Borsa’da Sakaryalı yatırımcı olmanın getirileri hakkında bilgi verdi.
Vali Balkanlıoğlu ayrıca, AB uyum yasaları çerçevesinde yapılan uygulamaların kurumların şeffaflaşması, rekabet edebilirliğinin yükselmesi, dünyaya açılma imkanlarının doğması gibi faydalara neden olduğunu belirterek “Bu kuralların uygulanmasından ülke olarak fayda sağladık. Uluslar arası nitelikte bir yapıya sahip oldu kurumlarımız. Biz bunu avantaja çevirdik” dedi.
Tarım alanlarının ve tarım ürünlerinin de borsaya kote edilmesi gerektiğinin altını çizen Vali İrfan Balkanlıoğlu, “İlimizde çok fazla verimli arazi var ancak çoğu parçalı araziler. Bunları da borsaya kote edeceğiz. Çiftçiler bu konuda toplulaştırdıkları araziler neticesinde topraklarını borsaya entegre edebilir.” diye konuştu

SAKARYALI FİRMA SAYISINI ARTIRALIM
Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Himmet Karadağ ise, ülke genelinde belli bir ölçeği yakalamış, listed company olmuş kurumsal firmalara yönelik tanıtım faaliyetleri yaptıklarını belirterek “Bugün baktığımızda Borsa kotunda 6 adet Sakaryalı firma bulunmaktadır. Hedefimiz bir 6 adet daha borsa kotumuza almaktır. Anadolu insanı olarak borsaya çok yabancı ve bu fikre de çok uzağız. İşin içinde olanlar sıcak bakıyor. Ortalama Anadolu insan borsa fikrinin çok ötesinde.  Mümkün olduğunca Anadolu sermayesinin sürdürülebilir sermayeye kavuşması için bu borsalarda canlanmaları gerekiyor. Dünya çapında inovatif ürünler geliştiriyoruz, Anadolu insanının neye yatırım yapmak istediğine göre şekillenebiliyoruz. Gayri menkul yatırımına yatkılığı düşünerek konut çalışmalarına ağırlık verdik.” Tarlaları borsa kotuna almak fikri ile ilgili de detaylı bilgiler veren Karadağ “Çiftçilerin ürünlerini alıp satabilecekleri sofistike bir sistem oluşturduk. Ticaret erbabına ürünlerini satabilecekleri ortamı oluşturarak destek oluyoruz. Ürünleri temsil eden menkul kıymetler. Sermaye piyasaları gelecekte reel sektörü daha fazla destekleyecek. Borçlanma yerine halka arz şirket bilançolarında iyileşme sağlıyor. Batma riskini azaltıyor.” diye konuştu
Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Himmet Karadağ’ın sunumunun ardından katılımcı iş adamları Borsa İstanbul ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak sistemin uygulanmasındaki detaylar hakkında bilgi aldı.

Editör: Haber Merkezi