Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Ocak ayı Türkiye ihracat rakamları açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Ocak 2017 ihracatı yüzde 15 yükselişle 10 milyar 528 milyon 47 bin dolar oldu.  İhracat 2017’ye, son 49 ayın artış rekorunu kırarak başladı.

SEKTÖRLER
TİM verilerine göre sektör bazında aralık ayında en fazla ihracatı 2 milyar 69 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu sektörü 1 milyar 253 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 234 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Sektörel bazda en fazla artışı yüzde 146 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü yakalarken, gemi ve yat sektörü yüzde 57, yaş sebze ve meyve sektörü ise yüzde 46 artış kaydetti.

SAKARYA ÖNE ÇIKTI
Ocak ayında 79 il ihracat gerçekleştirirken 56 ilimizin ihracatı arttı. En çok ihracat yapan iller sırasıyla İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep olurken, 455 milyon dolarlık ihracat rakamı ile yüzde 268 ihracat artışı yakalayan Sakarya ilk 20 il arasında öne çıktı.

YÜKSELİŞTE
Sakarya ihracatı ise önceki aylarda olduğu gibi yükselişini devam ettirdi. 454 milyon 537 bin dolarlık ihracat rakamı ile yüzde 267 ihracat artışı yakalayan Sakarya ilk 20 il arasında öne çıktı. İhracattaki artış hızıyla dikkatleri yeniden üzerine çeken Sakarya geçen yılın aynı ayına göre yüzde 267 artış gösterdi. Sakarya geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında 2017 yılını dört basamak ilerleyerek 6. sırada karşıladı.

YÜKSELME MORAL OLDU
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ihracatta lider iller arasında hak ettiği seviyelere yükselmeye başlayan ilimizin daha büyük başarılara hazırlandığını ifade etti. Başkan Kösemusul “Türkiye için zor geçen bir yılın ardından 2017 yılına ekonomik anlamda iş dünyasına moral olan böyle bir gelişmeyle başlamanın sevinci içindeyiz. 2023 yılı hedeflerimize hızla ilerliyoruz" dedi.

GAYRETLE ÇALIŞMAK
Kösemusul, "İhracatçı iller sıralamasında 6. sıraya yükselen ilimizin hedefleri doğrultusunda gayretle çalışan iş dünyasını tebrik ediyor. Bizlere bu gururu yaşatan ekonomi çarklarımıza teşekkür ediyorum. Atılım yılı olan 2017’de ihracatçılarımızın önünün daha da açılarak daha büyük başarılara imza atacaklarına inanıyorum. Daha güçlü bir Türkiye için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Atılım yılının ihracatta parlayan kenti olacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi