Maliye Bakanı Naci Ağbal Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Sakarya iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen yemekli toplantıda açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptı.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE
Başkan Kösemusul’un konuşmalarının ardından kürsüye gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal Sakarya ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Ağbal “Sakarya şehir olarak ülke ekonomisine ciddi katkıları olan bir ilimiz. Şu anda 4’ü aktif 8 OSB’si ile potansiyeli büyük, büyümeye de payını alacak bir ilimiz. Sakarya Üniversitesi ile güçlü müteşebbisleri ile kalkınan Türkiye’nin lokomotifi olacak. Sakarya’ya artık ikinci bir üniversite gerek. Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ni Sakarya’da kuracağız. Hayırlı uğurlu olsun. Bu üniversite mevcut Sakarya Üniversitesi ile birlikte ülkemize ve ilimize bir değer katacak. Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ve ara eleman gereksinimi karşılayan bir üniversite olacak.

SÜPER TEŞVİK SİSTEMİ
Süper Teşvik Sistemi olarak adlandırılan teşvik paketi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Naci Ağbal, “Artan işgücüne katılma oranlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Ekonomide değişim ve dönüşüme inanıyoruz. Yatırımlara güçlü destekler veriyoruz. 2009'dan bu yana Türkiye ekonomisi yaklaşık 7 milyon insanına yeni iş imkanı sağlamıştır. Aynı dönemde Avrupa birliğine bakıyoruz daha yeni 2009'daki istihdam seviyelerine gelmiştir. Bu son derece önemlidir. Bugün İspanya'da, İtalya'da, Belçika'da, birçok başka Avrupa ülkesinde hala istihdam seviyesi 2009 noktasına gelmiş değil. Halbuki biz bu dönemde çok ciddi anlamda istihdam önemli ilerlemeler kaydettik.

YATIRIMCIYA ÖZEL TEŞVİKLER
Ağbal, “Bu teşvik paketimizde örneğin, bir yerde fabrika yapıyorsunuz. Bu fabrikanın limana erişimi için belki de özel bir yol yapılması lazım. Özel bir demiryolu bağlantısı yapılması lazım. Devlet olarak fabrikaya özel yapma garantisi veriyoruz. Karayolları Genel Müdürlüğü siz fabrikanın inşaatına başladığınız zaman karayolları da yol yapımına başlayacak. Eş zamanlı olarak fabrikaya özel bu yatırımı yapacağız. Bu yatırım kapsamında izin, tahsis, ruhsat onların hiç biri yok. Sıfır bürokrasiyle bu yatırımlar gerçekleşecek. İnşallah 2023 vizyonumuz içerisinde Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokma hedefi var. Bu süper teşvik sistemi ile ülkede müthiş yatırımların olmasını sağlayacağız. Yatırımcılara 10 yıl kurumlar vergisi tatili veriyoruz. Yatırımınıza katkı sağlıyoruz. Bedelsiz irtifa hakkı veriyoruz. Yüksek teknolojili ürünlere yönelik yatırımlarda kalifiye nitelikli personelin ücretini devlet karşılayacak" şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA YAPISAL BİR REFORM
Bakan Ağbal yeni Anayasa Paketi ve 16 Nisan Referandum süreci ile ilgili değerlendirmesinde ise şunları dile getirdi:  “Hem yasamada, hem yürütmede, hem de yargıda yönetim sistemleri bakımından ciddi kapsamlı değişiklikler yapıyoruz.  Artık siyaset, çok daha geniş halk kitlelerine hitap eden programlar, projeler üretmek zorunda kalacak. Yeni anayasa seçim dönemlerini bir gerginlik dönemi olmaktan çıkaracak. Bürokrasi azalacak. Yürütmeyi denetleyen hesap soran bir meclis istiyoruz. Yeni sistem tüm halkı kucaklayan bir yapı getiriyor. Halkın gündelik sorunlarını çözebilen bir yönetim anlayışı olmalı. Hesap veren ve sorumluluk alan bir Cumhurbaşkanı olacak. Bunlar hayata geçince reformların da önü açılacak. Yönetimde ve siyasette istikrar en önemsediğimiz konudur. Bunun bu ülkeye ne kadar zarar verdiğini 1990'lı yıllarda, 80'li yıllarda hep beraber yaşadık 16 Nisan’da ülkemizi büyütmeliyiz. " şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi