2019 yılında uygulanacak olan tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satış belgesi ve belge süre uzatım bedellerinin bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenerek, Resmi Gazetede yayımlandığını açıklayan Başkan Akdardağan, “Oda olarak üyelerimizin satış belgesi işlemlerini 28 Mart 2019 Perşembe günü mesai bitimine kadar yapacağız.  Bakanlığın başvuru süresi ise 1 Nisan 2019 Pazartesi günü sona erecektir.” Dedi.

SATIŞ BELGELERİ
Başkan Akdardağan, “Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) tarafından tütün mamulleri ve alkollü içkilere yönelik toptan satış belgeleri bedeli bu yıl için 7 bin 100 lira, tütün mamulleri perakende satış belgeleri büyükşehir belediyesi sınırları içinde 370 lira, ilçe merkezlerinde 250 lira, diğer mahallerde 90 lira olarak uygulanacaktır. Açık içki satış belgeleri bedelleri de büyükşehir belediyesi sınırları içinde bin 530 lira, diğer mahallerde 590 lira olarak tespit edildi. Nargilelik tütün mamulü sunum uygunluk belgesi için de büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde 3 bin 750 lira, diğer mahallerde 3 bin 410 lira ödenecek.” Diye konuştu.

TAPDK HESABINA
İlimizdeki fiyatlandırmalarda büyükşehir statüsünün geçerli olduğunu kaydeden Başkan Akdardağan, “Esnaflarımız bu bedelleri belirtilen tarihlere kadar kurum sicil numaralarını beyan etmek suretiyle, TAPDK hesabına yatırarak satış suresini uzatabilirler. İşlem bedelleri Ziraat Bankası şubelerinde, kullanıma açılan TAPDK hesabı, ATM cihazları aracılığı ile Ziraat Bankasından havale ücreti ödemeden sicil beyanıyla yapılabilir. Ödemeler sadece Ziraat Bankası aracılığıyla olmaktadır. İşlemlerin düzenlenmesinde üyelerimize başvuru yapmaları halinde odamızca 28 Mart 2019 Perşembe günü tarihine kadar yardımcı olacağız.” Dedi.

SATIŞ YAPAMAYACAKLAR
Akdardağan, “Belirtilen süre içinde uzatım bedellerini yatırmayanların belgeleri, Nisan 2019’da sona erecektir. Bu tarihten sonra ürün satışına devam edildiğinin tespiti halinde 4733 sayılı kanunun gereğince idari para cezası yaptırımı uygulanacaktır. Süre uzatım işlemi yaptırmayan satıcılar, faaliyete devam etmek istemeleri durumunda yeniden belge alacaklar. İlk defa satış belgesi talebinde bulunacaklardan da aynı bedeller alınacaktır. Bu yıl ayrıca satış belgesi alacak olanlar işyeri açma ruhsatlarının aslını ibraz etmek zorundalar. İşlemleri usulüne uygun tamamlayanlara bakanlığın yeni TAPDK logolu satış belgeleri verilecektir. Yenilenmiş TAPDK satış belgesini almayanlar bedellerini yatırsalar dahi satış yapamayacaklardır. Açıklanan sürelerin aşılmaması konusunda esnafımızı uyarırken, işlerinde bol kazançlar diliyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi