Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak covid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılara, sebebi belli olmayan fahiş fiyat artışları eklendiğini ve müdahale gelmezse krizin daha da derinleşeceğini söyledi

REKABET KURULU İNCELEMELİ
Demir, çimento ve beton fiyatlarındaki olağanüstü artışın Rekabet Kurulunca incelenmesi gerektiğine vurgu yapan Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak “Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgını sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar sektörümüzü de derinden etkilemiştir. Ancak, başta demir ve çimento fiyatları olmak üzere; temel inşaat malzemelerinde yaşanan olağanüstü fiyat artışları sektörü durma noktasına getirmiştir. Döviz kurları düşme eğilimi göstermesine rağmen yüksek fiyat ve ürün tedarikinde yaşanan sıkıntı krizi daha da derinleştirecek. Hükümet bu meseleye acil el atmalı. Rekabet Kurulu fahiş fiyat artışını incelemeli.” dedi
ÜRÜN TEDARİKİ ZORLAŞTI
Başkan Bayrak “Türkiye ekonomisinin ve iş gücünün lokomotif sektörü olan inşaat sektörü, ülkemiz ekonomisine yarattığı katma değer ve istihdam alanı ile stratejik bir sektördür ve 250’ye yakın alt tedarikçi sektörü dinamo etmektedir. Sektör temsilcilerinin tüm mücadelelerine rağmen, tekelci karteller; demir, çimento ve betonda fiyat artışlarını sürdürmektedir, tekelci kartellerle sektörü baş başa bırakanları kınıyoruz. Demirin son 6 ay içerisinde kg fiyatı 3,5 TL’den 6 TL’ye yaklaşmıştır. Demir-çelik ürünlerinde ve diğer temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışları; dövizde yaşanan kur artışı, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik değerlendirmelerle izah edilememektedir. Kaldı ki, tek sorun fiyat artışları olmayıp; demir, çimento ve beton üretiminde dünyada ilk 8 ülke içerinde yer almamıza rağmen iç pazarda malzeme tedarikinin zorlaşması da büyük bir sorun haline gelmiştir” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜME TEKELCİ KARTEL ENGELİ!
Son dönemde Kentsel Dönüşüm meselesinin ülke gündeminde geniş yer bulduğuna dikkat çeken Murat Bayrak “Sakarya deprem kuşağında bir kent. Sadece Sakarya değil ülkemiz de deprem riskinin yüksek olduğu ülkeler arasında. Ülkemizde yaşanan depremler, 1. derece riskli alanların ivedilikle dönüştürülmesinden kaynaklı ihtiyaçlar ve tespit edilen 6 milyon riskli yapının dönüşüm planlamaları demir, çimento ve betonda yaşanan fiyat artışlarıyla mümkün görülmemektedir. Halbuki; bahsi geçen dönüşüm, ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple; demir, çimento ve beton üreticileri “tekelci kartel” zihniyeti terk ederek, acil fiyat düzenlemesine gitmeli ve üretimi arttırarak iç pazarın ihtiyacını karşılamalıdır” 
YETKİLİLERE SESLENDİ
Pandemi sürecinde yaşanan küresel sıkıntı ile birlikte, ülkede ekonominin daraldığını hatırlatan Başkan Bayrak “Kamu müteahhidi mağduriyet yaşıyor. 6 ayda temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar ortada. Kamuya iş yapan müteahhitler de dahil sektöre doğrudan bir destek açıklanmadı. Teklif verilen dönemde tonu 3 bin 500 lira olan demir bugün 6 bin liraya dayandı. Bu sıkıntılara çözüm bulunmamışken bir de ürün tedarikinde sıkıntının yaşanması sektörün içinde bulunduğu durumu daha da zorlaştırıyor. Yetkililere sesleniyoruz. Fahiş fiyat artışına müdahale edilmezse, ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe kriz daha da derinleşecek. Hem ülkemiz hem de sektör temsilcilerimiz büyük zararlar görecek. Lütfen ekonomik kriz derinleşmeden gereken müdahaleler yapılsın” dedi.

Editör: Haber Merkezi