Söğütlü Ziraat Odası'nın ev sahipliğinde mısır üreticileri ile bir araya gelen ziraat odaları başkanları mısır üreticilerini dinledi. 2018 yılı mahsulü mısırın hasadı başladığında, piyasada 90-95 kuruş arasında alıcı bulduğunu, ancak 21 Eylül tarihinden itibaren fiyatlarda çiftçinin mağduriyetine sebebiyet verecek gerilemeler yaşandığını belirten çiftçiler, bugün itibari ile piyasada tüccarın kilogram fiyatı 77 kuruştan mısır aldığını söyledi. Çiftçiler bu düşüşün sebebini merak ettiklerini, 10 gün önce piyasada oluşan fiyatlarla bugünkü fiyat düşüşlerinin neden olduğunu öğrenmek istediklerini belirterek tepkilerini dile getirdi.

ARZ TALEP DENGESİ
Çiftçilere seslenen Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, “Hasat başladığında üreticiler tarafından alıcıların ve fiyat belirleyici sanayi tesislerinin alım kapasitelerinin üstünde piyasaya ürün arz edilmesi ve mısır üretilen diğer bölgelerdeki aşağı yönlü fiyat dalgalanmaları üreticilerimizi mağdur edecek fiyat düşüşü sonucunu doğurmuştur. Bu süreçte bu durumu fırsata çevirmek isteyen alıcılar, fiyatı daha da aşağı çekerek mevcut durumu kötüleştirmişlerdir. Üreticilerimiz sırtından ticaret yapan ve para kazanan ancak fırsat bulduğunda üreticilerimizin mağduriyetini kendi lehlerine acımasızca fırsatçılığa dönüştüren mısır alıcılarını kınıyor, Allah’a havale ediyoruz.”

TMO'YA ÇAĞRI
Bayraktar, arz-talep dengesini aleyhte bozacak şekilde piyasaya mısır sürmemeleri ve hasatlarını geciktirmeleri konusunda üreticiyi duyarlı davranmaya davet ederek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin acilen fiyat açıklamasını ve alıma geçerek piyasaya müdahale etmesini talep ettiklerini dile getirdi. Üreticinin hasadı geciktirmesi ve piyasaya yavaş ürün sürmesi durumunda fiyatların yükseleceğini belirten Bayraktar, TMO’nun çiftçinin kara gün dostu olduğunu bugün göstermesi gerektiğini vurguladı. Toplantının ardından üreticiler ve toplantıya katılanlar bütün çiftçilerin uyarılması noktasında birlikte hareket etme kararı aldı.

Editör: Haber Merkezi