İl Özel İdaresi tarafından Serdivan’a bağlı Yukarı Dereköy’de yaptırılan sulama göleti, kanalizasyon karışması nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Köyde meyvecilik yapanlar, göletten su çekemez hale geldiklerini söyledi.
Köyde meyvecilik yapan Ziraat Odası delegesi İbrahim Balcı, yaşamanı meyvecilik yaparak sağlayan bir köy olduklarını hatırlatarak, meyve bahçelerini sulayamaz hale geldiklerini belirtti. Balcı, “Bu gölet bizim yaşamımızı çok önemli boyutta etkiliyor. Ağaçlarımızı sulayamadığımız için birçoğu kurudu veya yeterli verim alamaz hale geldik. Bizim köyümüz göletin yukarısında kaldığı için, yağışların yoğun olduğu zamanlarda köyün kanalizasyonu gölete karışıyor. Buranın arıtılması lazım” diye konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ise köyde sulama amaçlı kullanılan gölete kanalizasyon suyu karışmaması için gerekli çalışmanın İl Özel İdaresi tarafından yapılabileceğini bildirdi. Sorunun önemli boyutta olduğunun altını çizen Şenoğlu, “Yukarı Dereköy halkı meyvecilik yapıyor ve sulama bu bölge için oldukça önemli. Ancak sulamanın en çok gerekli olduğu dönemde, yöre halkı sulama göletini kullanamıyor. Kanalizasyon karışan göletin suyu kullanılamaz halde” dedi.

Sulama kooperatifleri kurulmalı
Yukarı Dereköy’deki sulama göletinin kullanılamaz hale gelmesiyle önemli bir sorunun da gündeme geldiğini söyleyen Şenoğlu, il genelindeki tüm göletlerin etkin ve sağlıklı kullanımı için, sulama kooperatifleri kurulması gerektiğini söyledi.
İl Özel İdaresi tarafından il genelinde tarımda sulama amacıyla yaptırılan göletlerin muhtarlara teslim edildiğini söyleyen Başkan Hamdi Şenoğlu, göletlerin etkin ve sağlıklı kullanılmadığını belirtti.
Şenoğlu konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Bu sorunun çözümü bir tek yolla mümkündür. İl Özel İdaresi gölet yapmayı planladığı bölgedeki tüm köyleri toplamalı, sulama kooperatifi kurulmasını şartı koymalıdır. Önce köyler tarafından sulama kooperatifi kurulmalı, ardından İl Özel İdaresi gölet yapmalı ve yapımı tamamlanan gölet bu kooperatiflere teslim edilmelidir.”
Kurulacak sulama kooperatiflerinin köylülerden belli oranda aidat toplayabileceğini ve bu sayede göletin korunmasının sağlanacağını belirten Şenoğlu, “Para veren halk, göleti korumaya başlayacak. İl Özel İdaresi göletleri muhtarlara teslim ediyor ancak muhtarların bu konuda yaptırım gücü olmadığı için etkin koruma sağlanamıyor. Göletlerin korunması ancak sulama kooperatifiyle mümkün olacaktır” dedi.
Ömer Faruk ÖZKAYA
 

 

Editör: Haber Merkezi