Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) 25 kuruştan satılan alışveriş poşeti fiyatının 75 kuruşa yükseltilmesi talebinde bulundu.

TPF Başkanı Ömer Düzgün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kendilerinden görüş istediğini, çevre kirliliğini önlemek amacıyla da böyle bir talepte bulunduklarını anlattı.

ÇÖP POŞETİ OLARAK KULLANILIYOR’

“Tüketiciler bir poşete sığabilecek ürünü üç poşete koyabiliyor” diyen Düzgün, “Neden, çünkü ucuz. Raftaki çöp poşetleri pahalı olduğu için market poşeti daha sonra evde çöp torbası olarak kullanılmaya başlandı” diye konuştu.

Düzgün ayrıca, vatandaşa 25 kuruştan satılan market poşeti için devlete 29 kuruş ödediklerini, bir poşetin maliyetinin ortalama 55-60 kuruştan başlayıp 1 TL’ye kadar çıkabildiği bilgisini verdi.

ZİNCİR MARKET AÇIKLAMASI

Öte yandan Düzgün, son günlerde gündemde olan zincir market tartışmasına yönelik de açıklamalarda bulundu:

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Düzgün, “Zincir marketlerin tekelleşmesine acil önlem alınmalı” dedi.

Düzgün, discount marketlerin gıda perakendesinde yüzde 79 olan sektör payının yüzde 81’e ulaşmasının beklendiğini belirterek, “Discount marketler tekelleşme yolunda hızla ilerliyor. Bu gidişata Perakende Yasası ile ivedi önlem alınmalı” ifadelerini kullandı.

‘REKABET KALMADI, TEKELLEŞME VAR’

Düzgün, Perakende Yasası’nda var olan eksik ayaklar nedeniyle rekabetin kalmadığını, sektörde bir tekelleşme olduğunu ve yerel işletmeciler ile esnafın zor bir duruma sürüklendiğine dikkat çekti.

Yaklaşık 10 yıldır Perakende Yasası’ndaki eksikliklere ve alınması gereken önlemlere yönelik önerilerini paylaştıklarını aktaran Düzgün, şöyle dedi:

“2015’ten itibaren discount marketlerdeki mağaza açılışlarının tekelleşmeye doğru gittiğine işaret ettik. Son 10 yılda mağaza sayısı yüzde 395 artışla 42 bin adede ulaştı. 128 bin bakkal, 5 bin 600 akaryakıt istasyonundaki marketler, 27 bin büfe ve diğer noktaları eklediğimizde müthiş bir mağaza enflasyonu ile karşı karşıyayız.

Türkiye’de 400-500 kişiye bir market düşerken, Avrupa’da bu rakam 3-3 bin 500 olarak öne çıkıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde 13 binin üzerinde yeni market açılması bekleniyor. Bugün gıda perakendesindeki sektör payı yüzde 79 olan discount marketlerin (zincir) payının yüzde 81’e ulaşması öngörülüyor. Discount marketler tekelleşme yolunda hızla ilerliyor. Bu gidişata Perakende Yasası ile ivedi önlem alınmalı.”

‘İŞLETMELERE DE TÜKETİCİYE DE ZARAR VERECEK’

Düzgün, yerel zincirlerin rekabete karşı olmadığını, yerel üretici ve yerel perakendecinin gıda sektörünün sigortası ve teminatı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bizler tek bir mağazamızda 3-5 değil, 20-25 hemşerimize istihdam sağlıyoruz. Toplam 5 bin mağazamızda istihdam sayımız 100 bini aştı. Mağaza açılışlarının bu şekilde devam etmesi demek, önümüzdeki süreçte alt alta, yan yana, üst üste market açılışları devam edecek demek. Bu durum, gidişat, sadece gıda perakendesindeki işletmecilere değil, üreticiye de tüketiciye de zarar verecek.”

ZAM AÇIKLAMASI: BİZLER ZİNCİRİN SON HALKASIYIZ

Düzgün, fiyat artışlarına değinerek, “Biz zincirin son halkasıyız. Üreticiden aldığımız ürünü vatandaşımız ile buluşturuyoruz. Bizden kaynaklı olmayan fiyat artışları konusunda son 2 yıldır hiç olmadığı kadar müşterilerimiz ile karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

Zincir marketlere karşı zaten haksız fiyat artışı yapamayacaklarını belirten Düzgün, yerel marketlerde en az 5 bin çeşit ürünün yer aldığını, farklı markalara ait aynı ürünü bulmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Düzgün, Perakende Yasası ile zincir marketlerde “private label” ürünlere alternatif olarak farklı markalara ait 2-3 ürünün yer alması gerektiği çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi