Türkiye kıyılarında kumlu alanlarda yayılım gösteren ançak nesli giderek tükenen kum zambağı, Kocaali’de yaşatılmaya çalışılıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında çicek açmaya başlayan kum zambağının özellikle güneşlemek için plaj kumsallarına gelenler tarafından koparıldığı için çoğalması mümkün olmuyor. Güzelliği ve zarafeti temsil eden beyaz çiçekleriyle sahillerin incisi olarak adlandırılan endemik kum zambağının açan çiçekleri, bu yıl da Karadeniz sahilinde güzel görüntüler oluşturuyor
Görünüşü ve yaydığı kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan kum zambağının nesli, doğal yaşam alanları olan kumul sahillerin büyük bölümünün plaj olarak kullanılması, insanlar tarafından çiğnenmesi, çiçeklerinin koklamak ve evlerini süslemek için koparılması ve soğanlarının toplanması sebebiyle tehlike boyutuna ulaştı. İçerdiği 150'den fazla alkaloid sebebiyle ilaç yapımında da kullanılan kum zambağı, koruma altında bulunuyor. Çevreciler, bitkinin devamlılığını sağlamak için yoğun çaba gösteriyor. Az sayıda kum zambağının kendini gösterdiği Sakarya'nın Kocaali ilçesinde ise bir grup duyarlı vatandaş kum zambağını çoğaltmak için gönüllü olarak çalışıyor.
Sevilkent sitesi sakinlerinden Mustafa Sevindik, “Biz buraya 2007 yılında keşfettik. Belediye ve Sevilken sakinleri tarafından korumaya aldık. Bu zambakların çok değirli bir çicek olduğunu öğrendik. Ayrıca Karadeniz bölgesindede sadece buralarda yetiştiğini gördük. İlçemiz turistik bir İlçe olduğu için özellikle başka İllerden İlçemize tatile gelenler bu kum zambaklarını merak edip koparıyorlar. Bu da çiceklere zarar veriyor. Onun için bu zambaklara zarar gelmesin diye uzun zaman devam etmesi için korumaya devam ediyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi