Tüketici borcunu zamanında ödeyemeyerek temerrüde düşerse satıcı kalan borcun tamamını isteyemeyecek. Tüketici, kredisinden gerekçe göstermeksizin, 14 gün içinde cayma hakkına sahip.

ZORLA SİGORTA YOK

Tüketicilere verilen kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde bankalar, finans kuruluşları, faiz oranlarının artışını gerekçe gösterip, faiz artışını anında borca yansıtamayacak.

Tüketicinin, yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin ster sigortalı ister sigortasız teklifi tercih edebilmesi sağlandı.

İnternetten alışverişlerde tüketiciye siparişinin 30 gün içinde ulaşmaması durumunda, tüketici sözleşmeyi feshedebilecek.

Telefon, tablet, bilgisayarda iyileştirme yapılarak 'yetkilendirilmiş satıcılar' aracılığıyla tekrar satışa sunulan kullanılmış mallar için tüketiciye bir yıl garanti verilecek.

ÖZEL SERVİSE 5 BİN TL CEZA

Üretici ya da ithalatçıya bağlı olmayan servis istasyonları, 'özel servis' ibaresi kullanacak. Bu hükme uymayanlara, 5 bin lira para cezası kesilecek.

Tüketici hakem heyetlerine daha çok sayıda ürün ve hizmet şikâyet edilebilmesi için başvuruda aranan üst sınır 15 bin liradan 30 bin liraya çıkarıldı.

Daha önce müteahhitlerin maketten satışta konutu yapım süresi 36 ayı geçemezken yeni değişiklikle bu süre 48 aya çıkarıldı.

Editör: Haber Merkezi