TÜİK her ayın ilk haftası olduğu gibi Kasım ayının da ilk haftası TEFE, TÜFE artış oranlarını açıkladı ve yıllık bazda oranlarda böylece şekillendi. Kira sözleşmesini yenileyecek ev sahipleri ve kiracılar da TÜFE'ye göre belirlenen Kasım ayı kira artış oranı, mevcut kiranın durumuna göre bazı ev sahipleri daha az oranlarda kira artışları yapabiliyor. İşte Kasım ayı kira artış oranı 2020…

KASIM AYI KİRA ARTIŞ ORANI
TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına bakılarak ortaya çıkan rakam azami kira zam oranı olarak belirleniyor. Aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte kira artış oranları da netleşti. Ancak kira sözleşmelerinde en yüksek zam oranı TÜFE'nin 12 aylık ortalamasını geçemiyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ekim ayında yüzde 2,13 arttı. Ekim ayı verilerine göre Ekim ayı kira zammı, artışı aşağıdaki gibi şekillendi. 2020 kira artış oranı ne kadar oldu diye merak edenler için TÜİK enflasyon verilerine bakmak gerekiyor.

TÜFE'de 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,74 artış gerçekleşti.

2020 güncel kira artış oranı ise TÜİK tarafından açıklanan TÜFE oranına göre olmayacak. Kiralara en fazla yüzde 11,74 zam yapılabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin sona erdiği tarihi takip eden ay için açıklanan TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre hesaplanır.

Ev sahipleri bu oranın üzerinde kira artış oranı belirleyemiyor. Kira artış hesaplamaları 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre belirleniyor. 

KİRA ARTIŞ ORANLARI NASIL HESAPLANIR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz yılın Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi kapsamında kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre değil, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirleniyor.

Ancak açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor.

 

Editör: Haber Merkezi