İSTİHDAM DESTEK PROJESİ
Kadın istihdamının desteklenmesi ve artırılması amacıyla, kadınların yine kadın esnafların yanında istihdam edilmelerini içeren “Kadından Kadına” proje tanıtımı ve imza töreni gerçekleştirildi. Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında imzalanan proje ile iş arayan kadınların, eleman arayan kadın esnaf ve sanatkârların yanında istihdamları hedefleniyor.

“ÖNEMSİYORUZ”
AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, çeşitli kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan; “Son yıllarda kadınlara yönelik şiddet eğiliminin artması, kadınlara verilmesi gereken desteği her zamankinden daha zorunlu hale getirmiştir. Kadınların istihdama dâhil edilmesi ve ekonomik alanda özgür olmaları, toplumdaki yerlerini güçlendirecektir. Bu bağlamda, işveren kadın esnaf ve sanatkârları temsilen, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, iş arayan kadınlar ile işgücü ihtiyacı olan kadın esnaf ve sanatkârları ortak platformda bir araya getirmek için bir proje geliştirdi. SESOB bünyesinde oluşturduğumuz Kadın Danışma Kurulu (SESOB KDK) üyeleri ile yürüteceğimiz bu projede, hem kadın esnaf ve sanatkâr girişimci sayımızın artmasını hem de istihdamı artırmayı hedeflemekteyiz. Kadın esnaf ve sanatkârlarımızı, İŞKUR’un kadınlara yönelik istihdam programlarından ve SGK’nın prim teşviklerinden yararlanarak, kadın istihdamına davet ediyoruz.” dedi.

İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI
İŞKUR Müdürü Tekin Kaya, kadınların işgücüne katılım oranının her geçen yıl aratarak devam ettiğini belirtti. Ayrıca, kadınların İŞKUR’un özel politika gerektiren grupları arasında yer aldığını kadınlara yönelik geliştirilen bakım desteği, İş-te Anne Projesi, prim teşvikleri, yarım çalışma ödeneği, doğuma bağlı izin süreleri gibi birçok uygulamanın kadınları dezavantajlı konumdan çıkarma amacını taşıdığını ifade etti. Bu anlamda kurumun temel amaçlarından birinin kadın istihdamının kalıcı olarak artırılması olduğuna dikkat çekti.

ON BİN 500 KADIN
Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü faaliyetlerine göre; İŞKUR 2018’de 25 bin 400 kişinin istihdamına aracılık etti; bu sayının yaklaşık yüzde 40’ını kadınlar oluşturdu. Yine 2018’de 11 bin 800 kişilik kurs ve program uygulamasından yararlananların 5 bin 500’ünü kadınlar oluşturdu.

BEKLENTİ YÜKSEK
Milletvekili Atabek; “Aile içerisindeki kadının rolü ve kimliği çok yönlüdür. Bu rolün çoğu zaman eş, anne, kardeş, abla veya gelin olarak karşımıza çıktığını, bütün bu rollerin gereğini yerine getiren kadın, istihdama gelince bu çok yönlülüğünden dolayı dezavantajlı hale getirmektedir. SGK prim teşvikleri, yarım çalışma ödeneği, doğuma bağlı izin süreleri gibi esnek çalışma uygulamaları kadınları dezavantajlı konumdan çıkarma amacını taşımaktadır. Bu süreçte, İŞKUR programları ve çocuklu anneler için bakım desteği gibi uygulamalar, kadın istihdamının artırılması bakımından önemli teşviklerdir. Kadın istihdamını önceleyen esnafımıza, işverenimize idarecilerimize candan şükranlarımı sunarım” dedi.

PROTOKOL İMZALANDI
Serdivan Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ve iş arayan kadınlar ile birlikte kadın esnaf ve sanatkârlar, en çok kadın istihdam eden işletme yöneticileri ve Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği bünyesinde oluşturulan Kadın Danışma Kurulu’nun katıldığı programda, “Kadın kadına projesi protokolü” Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya ile Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan tarafından imzalandı.

Editör: Haber Merkezi