Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının istihdam teşvikleri bakanlık yetkililerinin de katılımıyla iş dünyasına anlatıldı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasında İŞKUR, SGK ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce “Burası Sakarya, Burada İş Var” ana teması ile işlenen istihdam destekleri, istihdam artırıcı teşvikler yanında istihdamın korunmasına yönelik programlarında sunumu gerçekleştirildi.
Ayrıca toplantıya bakanlık adına Ankara’dan katılım sağlayan ve aynı zamanda iş başmüfettişi olan Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Arif Şimşek, Ankara Grup Başkanı Hayri Akpınar ile Ankara Grup Başkan Yardımcısı Ergün Göktaş da kısa çalışma ödeneği konusunda işverenleri bilgilendirdi.

İŞ DÜNYASINA DAVET
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Genel Sekreteri Tevfik Öztürk, “Bu teşvikler işverenlerimizin istihdam maliyetlerini düşürmenin yanında nitelikli işgücü fırsatı da sağlamaktadır. Diğer taraftan, istihdamın korunmasına yönelik olarak, kısa çalışma ödeneği de çalışanlara gelir desteği sağlayarak işverenlerimize nitelikli işgücünü koruma avantajı sunmaktadır. Sakarya iş dünyasını İstihdamı koruyucu ve artırıcı bu destek ve teşviklerden yararlanmaya ve daha fazla istifade etmeye davet ediyoruz.” dedi.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019
İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, “Bakanlığımızın ilde bulunan 3 il müdürlüğü olarak İstihdam Seferberliği-2019 Sakarya tanıtım startını vermiş bulunuyoruz. Valimiz Ahmet Hamdi Nayir’in himayelerinde başlatmış olduğumuz eylem planı çerçevesinde, Nisan 2019 sonuna kadar bütün oda, borsa, iş adamı dernekleri ve OSB’lerde sunum gerçekleştirilerek ve en az 500 büyük işletmeye 3 il müdürlüğünün uzmanlarıyla gerçekleştirilecek ziyaretlerle de istihdam teşvikleri anlatılacak. Söz konusu tanıtım çalışmalarından amaç, ilimizin istihdam teşvik ve desteklerinden daha fazla faydalanmasıdır.” dedi.
SGK Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan Çavuş; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor ve İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya’nın katılımcı olduğu toplantıya söz konusu il müdürlüklerinin denetmen ve uzmanları da bilgilendirme ve tanıtım desteğinde bulundu. 

YENİ BİR DESTEK DAHA
SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, işverenlerin, 1 Şubat ve 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alacakları işçiler için 3 ay boyunca maaş desteğinden yararlanabilecekleri belirtti. Söz konusu desteğin ön şartı ise işverenin 2018’in en az sigortalı çalıştırdığı aydaki işçi sayısına ilave olarak işçiyi alması olarak açıkladı.
Yapılan sunum ve değerlendirmeler doğrultusunda, bu şekilde sağlanan ücret desteğinden faydalanmak için teşvik kapsamındaki kişilerin 9 ay istihdam edilmesi gerekiyor. Ücret desteği 3 ay süreyle tüm prim ve vergi (stopaj) ödemelerini de kapsadığı gibi işverenler Nisan 2019 sonuna kadar her ilave istihdam için bu destekten yararlanacak.
Bunun yanında, işverenlerin ücret desteğinden yararlanması için teşvik kapsamındaki kişileri işe alındıkları tarihten itibaren dokuz ay boyunca istihdam edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde üç aylık ücret desteğinden yararlanılması mümkün olmuyor. Diğer yandan, işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullanması halinde teşvik kesilmiyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DESTEĞİ
Üretimlerini geçici olarak azaltmak zorunda kalan işletmeler, İŞKUR’ un kısa çalışma ödeneğinden yararlanabiliyor. İşyerindeki sigortalılara çalışmadıkları dönem için gelir desteği sağlayan kısa çalışma ödeneği üç ay süreyle ödenebiliyor, söz konusu süre Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle de altı aya kadar uzatılabiliyor. Kısa çalışma ödeneği tutarının da işçinin son 12 aylık prime esas kazançlarının ortalamasının yüzde 60’ı üzerinden hesaplanmaktadır.
Kısa çalışma ödeneğinden Sakarya’da Şubat 2019 sonuna kadar 23 firma ve 3 bin çalışanın faydalandığı bildirildi.

Editör: Haber Merkezi