Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin otomotiv, sanayi, enerji ve tarım alanında önemli şehirlerinden Sakarya'da 2020 yılında 30 proje "tamamlama vizesi" aldı.

Sabit yatırım tutarı 403 milyon 784 bin 940 lirayı bulan yatırımlarla 1210 kişi iş sahibi olurken, ağırlıklı imalat sanayisi olmak üzere tekstil, tarım, eğitim ve birçok alanda önemli yatırımlar hayata geçirildi.

Teşviklendirilen yatırım projeleri, devletin sağladığı sigorta primi iş veren hissesi, yüzde 80'e varan vergi indirimi, faiz yardımı, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası gibi desteklerden faydalanıyor.

ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ YATIRIMI

Söz konusu projeler arasında yatırım tutarının büyüklüğü bakımından ilk sırayı ısıtma ve soğutma sistemleri firmasının 80 milyon 663 bin liralık yatırımı aldı.

Klima, kombi ve hava temizleme cihazı imalatı yapılan bu proje, 372 kişiye iş kapısı açtı. Böylece firmanın bu projesi en fazla istihdam sağlayan yatırım olarak kayıtlara geçti.

Alüminyum firması tarafından Hendek ilçesinde hayata geçirilen 72 milyon 156 bin liralık yatırım ise ikinci sırada yer aldı. Proje sayesinde 90 kişi iş sahibi oldu.

BİRÇOK SEKTÖRDE

Motorlu kara taşıtlarının yedek parça sektöründe faaliyet gösteren firma, aldığı tamamlama vizesiyle bu dönemde kentteki en büyük üçüncü yatırımı gerçekleştirdi.

Taşıt motorlarının parça ve aksesuarlarına yönelik 37 milyon 798 bin liralık yatırımın devreye alınmasıyla 95 kişi işe yerleşti. Kentte en fazla istihdam sağlayan sektörler arasında tekstil, ambalaj, inşaat, tarım ve orman makineleri imalatı da yer aldı.

Tarım ve orman makineleri imalatı yapan firmanın komple yeni yatırım olarak hayata geçirdiği yaklaşık 13,5 milyonluk projesiyle 65 kişi işe yerleşti.

TEŞVİK BELGESİ ALAN 112 PROJE

Kentte ayrıca söz konusu dönemde, hayata geçirilmesi planlanan 112 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Yatırımların 13'ü yabancı, 99'u yerli sermayeli projelerden oluştu. Yatırım tutarı 7 milyar 656 milyon lirayı bulan projelerin kentte 3 bin 60 kişilik yeni istihdam sağlaması hedefleniyor.

Editör: Haber Merkezi