SESOB’ta “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı. İş-Kur İl Müdürü Tekin Kaya ve SGK İl Müdürü Erhan Çavuş,  teşvik ve destekler hakkında esnaf ve sanatkarları bilgilendirirken, işverenlere yönelik getirilen avantajları anlattı.

182 KİŞİ KATILDI
Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) tarafından her ayın ilk Çarşamba günü yeni üyelere yönelik düzenlenen bilgilendirme ve eğitim toplantısına katılım hayli yüksek oldu. 182 kişinin katıldığı programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı İş-Kur İl Müdürü Tekin Kaya ve SGK İl Müdürü Erhan Çavuş tarafından anlatıldı.

FIRSATI KAÇIRMAYALIM
SESOB Başkanı Hasan Alişan, “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik programını esnaf ve sanatkarlarımıza en iyi şekilde anlatmak ve bu teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak için işin uzmanlarını davet ettik. Teşvik ve desteklerden mutlaka faydalanalım. Hatta biz birlik olarak bu kapsamda 3 eleman aldık. Eleman almak inanın hiç bu kadar avantajlı olmamıştı. Bu fırsatı kaçırmayalım. Milli seferberliğe biz de destek olalım. Hem biz kazanalım, hem devletimiz kazansın. İstihdam artsın, ülkemiz güçlensin” dedi.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI
İş-Kur İl Müdürü Tekin Kaya “2016’da özel sektörden 38 bin açık işgücü talebi aldık ve sadece 18 binini yerleştirebilmişiz. Yani 20 bin talebe karşılık verememişiz.  Buradaki asıl mesele işverenlerin aradığı nitelikli işgücünü bulamaması. O nedenle biz de sizlerin istediği adamı işbaşında yetiştirmek istedik. İşbaşı eğitim programını hayata geçirdik” dedi.
İşbaşı Eğitim programı, işin işyerinde öğrenildiği bir program uygulaması olduğunu söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti; “İşbaşı Eğitim Programı’ndan en az 2 sigortalı çalışanı olan işletmeler faydalanabilir. O işletmelere diyoruz ki bir tane eleman alma hakkın var. Birtane eleman al, sigortasını biz ödeyelim. Bu programda kontenjan yüzde 10. Yani 100 çalışanın varsa 10 kişiye kadar bizden katılımcı, stajyer talep edilebilir.”

ÜÇ AYLIK SÜREÇ
Kaya, “Bu program çerçevesinde alınan elemanların kuruma kayıtlı olmalarının yanında, emekli olmamaları ve en az 3 ay işsiz olmaları gerekiyor. Bunun nedeni de işverenler tarafından yanlış kullanımın önüne geçmek. Bu bir nevi programın sigortası yani.Programlar haftanın 6 günü, 5 saat olarak uygulanıyor. Katılımcıya İş-Kur bunun karşılığında asgari ücret veriyor.Birde program sonunda işletmenin çalışan sayısının aynı olması gerekiyor. Yani kedi çalışanını çıkarıp da, yerine başka birini alamıyor. Bu programın en cazip yönü de çalıştırdığınız elemana bizim verdiğimiz asgari ücretin üzerinde maaş ödediğinizde, bunu vergiden düşebilmeniz. Asgari ücretin yüzde 50’sine kadar fazla ödediğiniz maaşı, belgelendirerek vergiden düşüyorsunuz.”

CEBİNİZDE HER AY 900 TL KALACAK
İş-Kur il Müdürü Tekin Kaya, Çalışma Hayatında Mili Seferberlik ile işverenin üzerindeki sigorta ve vergi yükünün alındığının da altını çizerek, “İşletmelerimiz 2016 yılı Aralık ayındaki çalışan sayısı üzerine kaç kişi alırsa, ilave aldığı her elemanın sigorta primini, vergisini, işçi stopajını ödemeyecek. İşletmemiz sadece asgari ücretin bin 400 lira netini ödeyecek. Yılsonuna kadar cebinden başka bir şey çıkmayacak. Her aldığı eleman başına yaklaşık 900 lira gibi bir para cebinde kalacak. Bu teşvikler 2017 Aralık ayı sonuna kadar. O nedenle ne kadar erken başlarsanız, o kadar çok faydalanırsınız” ifadelerine yer verdi.

YENİ ESNAFLARA EĞİTİM
İş-Kur İl Müdürü Tekin Kaya, sunumunun ardından SGK İl Müdürü Erhan Çavuş ile birlikte katılımcılardan gelen soruları cevapladı. Programın ikinci bölümünde ise SESOB Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Alkın, yeni esnaf ve sanatkarlara‘Satış, pazarlama, müşteri memnuniyeti’ konularında sunum yaptı. Eğitimin ardından ilgili oda başkanları tarafından yeni üyelere sertifikaları verildi.

Editör: Haber Merkezi