Yükselen enflasyon karşısında Temmuz’da maaşlara ara zam beklentisi devam ederken Tekstilden deriye, perakendeden makine sanayisine birçok şirketten dikkat çeken açıklamalar geldi. Bazı patronlar çalışanlarını enflasyona karşı korumak için harekete geçerek ‘ara zam’ formülünü devreye sokarken bazı şirketler ise bütçeden dolayı çalışanlarına zam yapamayacak.

YÜZDE 40’A VARAN ZAM

Sabah gazetesinin haberine göre, birçok şirket çalışanlarının maaşlarına yüzde 15 ila 40 zam yapacak. Bütçelerine göre zam yapmaya hazırlanan şirketlerin bir bölümü zammı temmuzdan itibaren vermeyi planlarken bazıları ise zamların bir bölümünü mayıs ayında yaptı.

Bütçeleri uygun olmayan ancak çalışanlarına zam yapmak isteyen bazı şirketler ise devletten teşvik talep ediyor. Çalışanlarına zam yapmak şartıyla vergi indirimi isteyen şirketler “Burada da sıkı bir denetim olsun. Böyle bir adım şirketleri zam konusunda teşvik eder" diyor.

BAZI ŞİRKETLERDE ORAN YÜKSEK

Şirketlerin artan hayat pahalılığına karşı harekete geçtiğini belirten İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, sektörde yaklaşık 1 milyon kişinin çalıştığını vurgulayarak şu anda zam oranlarının belirlenmesi için çalışmaların yapıldığını söyledi.

Bütçesi uygun olan şirketlerin temmuz ayında çalışanlarının maaşlarına ortalama yüzde 15 ila 25 arasında zam yapmaya hazırlandığını belirten Gültepe, zam oranların bazı şirketlerde ise daha da yüksek olabileceğini söyledi.

YÜZDE 20'NİN ÜZERİNDE OLACAK

Sektörde mağazalarda satış elemanları olarak çalışanların primlerle birlikte ortalama 7 bin lira aldığını, maaşların pozisyonlara göre arttığını belirten Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, “Son dönemde artan fiyatlara karşı personelimizi korumak için çalışma başlattık” dedi.

“Biz kendi şirketimiz olan TYH Tekstil'de yüzde 20 ve üzeri zam planlıyoruz” diyen Ramazan Kaya, “Arkadaşlarımız çalışıyor. Benzer hareketlilik sektör genelinde de var. Sektörde de oranlar yüzde 20'nin üzerinde. Maaşlara temmuzda yansıyacak.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi