Hükümet kanadından gelen KDV indirimi üzerinde çalışmaya yönelik açıklamalar inşaat sektöründe heyecanla karşılandı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, konutlarda yüzde 18 olan KDV oranlarını yüzde 1’e indirme yönünde çalışmalar yapılacağının açıklanması sektörü heyecanlandırdı. Sektör temsilcileri, aynı müjdenin konut kredi faiz indirimi konusunda geri planda duran bankalardan de gelmesini bekliyor.

DAMGA VERGİSİ SIFIRLANDI
Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, inşaat sektöründe yapılan bu değişikliklerin piyasayı hareketlendireceğini söyledi. Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde damga vergisinin sıfır olarak uygulanacağını ve sektör için en önemli maddenin bu olduğunu belirten Murat Bayrak, "Yüzde 5 peşinatın konuşulduğu günlerde yüzde 1 olan damga vergisi harcı yüksek bir orandı. Bunun sıfırlanmasıyla sektörümüz pozitif yönde etkilenerek bir canlılık yaşanacaktır”  dedi.

15 TEMMUZ’A RAĞMEN
Ülkemizin talihsiz bir 15 Temmuz sürecinden geçtiğini hatırlatan Bayrak, “Sakaryalı Müteahhitler olarak projelerimizi hiç bir zaman bekletmedik, aksine öne çektik. Her zaman hükümetimize özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a güveniyoruz. Bu güvenin boşa çıkmadığını görmenin mutluluğunu da yaşıyoruz" diye konuştu.

YENİ UYGULAMADA NELER VAR
Murak Bayrak, yeni uygulama ile ilgili bilgide,”Bakanlar Kurulu kararıyla binde 9,48 olarak uygulanan resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ait damga vergisi oranı sıfırlanırken, yapı ruhsatı 1 Ocak'tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde de metrekare vergi değeri bin lira ila 2 bin lira arasındaki konutların tesliminde yüzde 8, 2 bin liranın üzerindeki konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak. Özellikle yeni yapılacak konutlarda fiyatın yüzde 10 yüzde 20 düşmesini bekliyoruz. Biz Sakarya Müteahhitler Birliği olarak bu konuda uzun süredir çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Türkiye Müteahhitler Birliği Konfederasyonun TOBB bünyesinde yapmış olduğu çalıştayda düşüncelerimizi içeren dosya sunduk" ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi