Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Botanik Vadisi’nde ulusal gazetelerin temsilcileriyle bir araya geldi. Yapılan görüşmede Genel Sekreter Yardımcıları Ziya Cevherli ile Doç. Dr. Furkan Beşel’in yanı sıra SERA A.Ş Genel Müdürü İsmail Kaya, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Kenan Şahin de Başkan Yüce'ye eşlik etti.

BAŞKAN YÜCE, GAZETECİLERE VADİYİ ANLATTI

Kaynarca, Kocaali ve Karasu sınırlarında yer alan projede 2 milyonu aşkın bitkinin toprakla buluştuğunu aktaran Başkan Ekrem Yüce, bu merkezin yakın tarihte tıbbi ve aromatik bitkilerin önemli üretim merkezlerinden biri olacağını ifade etti. Bu proje sayesinde alanda bal üretimin yanı sıra yapılan hasatla bitki çayları, organik çaylar, ilaç sanayi ürünleri ve kozmetik ürünler üretileceğini söyleyen Başkan Yüce, ulusal medya temsilcilerine arazide bitkilere ilişkin bilgiler paylaştı.

Melen isale hattı üzerinde bulunan atıl alanı şehir ekonomisine katkı sunmak adına botanik vadisine dönüştürdüklerini dile getiren Başkan Ekrem Yüce, “Şehrimizin kuzey ilçelerinin sınırları içerisinden geçen isale hattı üzerindeki 60 kilometrelik alanı üretime kazandırdık. Hamdolsun bugüne dek 2 milyonu aşkın bitkiyi toprakla buluşturduk. Sakarya Botanik Vadisi, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim alanı olarak değerlendirilecek bir yer olmasının yanında bu ürünlerin değerlendirileceği tesislerin kurulacağı bir merkez olacaktır.” dedi.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ÜRETİM MERKEZİ

Ekonomik kazanımlar için şehrin her bir karış toprağının değerlendirilmesi için büyük bir gayret sarf ettiklerini belirten Başkan Yüce, “Yurtdışına ihraç için de Martin Bauer firmasıyla 10 yıllık alım garantili üretim anlaşması imzaladık. Bitkilerden tıbbi ilaç yapımı, kozmetik sektöründe kullanımı, çay ve içecek noktasında değerlendirilmesi, bitki polenlerinden aromatik bal üretilmesi gibi konularda istifade edeceğiz. Bitkilerin büyük bir kısmı ilaç sanayinde değerlendirilecek. Ayrıca Fidan AŞ ve Sera AŞ gibi iştiraklerimiz eliyle kozmetik ürünler üreterek hemşerilerimize doğal malzemeler sunacağız. Başta ıhlamur olmak üzere alanda bulunan bitkilerin çayları hazırlanacak, Sakarya’da sağlıklı ve organik çaylar tüketilecek. Şehrimiz tıbbi ve aromatik bitki üretiminin önemli merkezlerinden biri olacak.” diye konuştu.

“LAVANTA, KEKİK, IHLAMUR BALI VE ÖZEL AROMATİK BALLAR ÜRETECEĞİZ”

Sakarya Botanik Vadisi’nin üretim merkezi haline geldiğini ifade eden Başkan Ekrem Yüce, arıcılık faaliyetleriyle de bal üretimi yapacaklarını söyledi. Yüce, “Sakarya Botanik Vadisinin en önemli özelliklerinden birisi de tıbbi ve aromatik bitki bahçesi içerisinde yer alan arı kovanları olacak. Vadiye yerleştirdiğimiz arı kovanları sayesinde karışık çiçek ballarının yanı sıra lavanta balı, kekik balı, ıhlamur balı gibi özel aromatik ballar üreteceğiz. Ayrıca arılar, bitkiler arasındaki tozlaşmaya yardımcı olacak böylece bitkilerimizin verimi artacak.” ifadelerini kullandı.

“HEMŞEHRİLERİMİZİN BURADA AİLECEK VAKİT GEÇİREBİLECEK”

Sosyal yaşam alanı da oluşturduklarını belirten Başkan Ekrem Yüce, “Bisiklet Dostu Şehir unvanına sahip Sakarya’ya yakışacak bisiklet yolları, hemşerilerimizin ailecek vakit geçirebilecekleri yürüyüş yolları yer alıyor. Kuracağımız kafeterya ile bu cennet vadisini hemşehrilerimizin ailecek vakit geçirebilecekleri bir yaşam merkezi haline getireceğiz. Yürüyüş ve bisiklet yolu inşasını sürdürüyoruz. Bölgenin güvenliğini sağlamak için ATV motorlu araçlar ve atlı güvenlik çalışmaktadır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi