Sakarya, Ocak ayında 428.680 milyon dolar ile en çok ihracat yapan 7. il olurken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik düşüş yaşandı. Rakamları değerlendiren SATSO Başkanı Altuğ; “Telafi edilebilir düşüşler dünyada yaşanan ekonomik süreçler göz önüne alındığında olağandır.” dedi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre Ocak ayında Sakarya 428.680 milyon dolar ile en çok ihracat yapan 7. il oldu. Rakamları değerlendiren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, üretimdeki ivmenin ihracata yansımasının önemine değinerek şunları dile getirdi;

“2021’i 5 milyar doları aşkın ihracat ile kapatan Sakarya iş dünyası aynı üretme ve ihraç etme azmiyle yeni yıla başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ihracat verilerine göre şehrimizde Ocak ayında 30 ayrı sektörden 160’ı aşkın ülke ve 10 serbest bölgeye 428 milyon 680 bin dolarlık ihracat yapıldı. Ancak yaşanan ekonomik süreçler doğrultusunda 2021’in aynı dönemine göre yüzde 15’lik düşüşle yapıldı.

SEKTÖRLER
Otomotiv sektörü bu ayki toplam ihracatımızın yaklaşık %90’lık kısmına denk gelen 373 milyon dolarlık ihracat ile katkı sağlarken bunun yanında demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayii de ihracatta başı çeken sektörlerimizden oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatını en çok artıran sektör ise %300’ü aşkın artışla meyve-sebze mamulleri oldu.

Ocak ayında en çok ihracat yaptığımız ülke 51 milyon dolar ile Birleşik Krallık olurken onu Fransa ve Almanya takip etti.

İTHALAT
TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayı verilerine bakıldığında ise ithalatımız Aralık ayında 393 milyon dolar olarak kayıtlara geçti ve bu ayda Sakarya ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 143 olarak gerçekleşti. 2021 yılının toplamında ise ihracatımızın ithalatı karşılama oranı ise %164 gibi ülke ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi.

Sakarya başarıyla daha da motive olan, üretimi ve ihracatı benimsemiş, tüm zor süreçlerde taviz vermeden üreten bir şehirdir. Ciddi hedeflerle başladığımız 2022 yılının ilk ayında, çip krizi devam ederken özellikle enerji tedarikinde yaşanan aksaklıkların üretimi etkilediğini de görüyoruz. Üretimin en önemli unsuru olan enerji temini konusunda yaşanan kısa süreli sıkıntı Ocak ayında ihracatçılarımızı ve üreticilerimizi olumsuz etkiledi.

Bu telafi edilebilir düşüşler dünyada yaşanan ekonomik süreçler göz önüne alındığında olağan bir durumdur. Biz Sakarya iş dünyasının, bu sürecin üstesinden gelecek güce sahip olduğuna inanıyorum.”

Editör: Haber Merkezi