Bu yazımızda hisse senetlerine neden para yatırmanız gerektiğini, bunun ne kadar karlı olduğunu ve yatırımlardan para kazanmanıza hangi basit kuralların yardımcı olacağından bahsettik.

Hisse senetleri, en karlı finansal araçlardan biridir. Hisse satın alarak, şirketin bir bölümünü satın alıyorsunuz, bu da onun karından bir pay alma hakkına sahip olduğunuz anlamına gelir. Kar yükseldiğinde, hisse senedi fiyatı da yükselir.

Hisse senetleri pasif bir gelir kaynağıdır. Kar elde etmenin iki yolu var. Birincisi, hisse senedi satın almak, fiyatlarının yükselmesini beklemek ve satmaktır. İkincisi, hisse satın almak, satmak değil ve temettü (şirketin menkul kıymetlerinin sahipleri arasında periyodik olarak dağıttığı karın bir kısmı) almaktır.

Hisse senetleri finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Menkul kıymetlere düzenli yatırım yaparak, bir daire veya araba satın almak için tasarruf edebilir, çocuklar için eğitime yatırım yapabilir ve hatta kendinize bir emekli maaşı sağlayabilirsiniz.

Yatırım yapmamak bir risktir. Enflasyonun etkisiyle sermayenizi artırmanızı imkansız kılar ve tasarrufların değerini düşürür. Örneğin evde tuttuğunuz 100 bin TL'nizin olduğunu varsayalım. Her geçen yıl gerçekleşen enflasyondan dolayı elinizde ki paranın da değerinin azaldığını göreceksiniz. Buna günümüzde çok iyi bir şekilde örnek verebilmemiz mümkün olacaktır. 2 yıl önce 80 bin TL'ye çok rahat bir şekilde satın alabileceğiniz bir araba şuanda 180-200 bin TL civarına ulaşmıştır. Sizin 80 bin TL'nizin olduğunu düşünürsek bu durumda 2 yıl önce istediğiniz arabayı kolaylıkla satın alabilecekken şuanda bu arabayı almanız mümkün olmayacaktır.

Bunun yerine paranızı evde tutmayarak yatırım araçlarını değerlendirdiğinizi varsayarak şunu ifade edebiliriz ki çok rahat bir şekilde satın alma işlemini yapabileceksiniz.

Hisse senetlerine yatırım yapmak karlı mı?

Hisse senetlerinden yılda yüzdelik dilimler baz alınarak oldukça fazla kazanç sağlandığını ifade edebiliriz. Mesela bir şirket bir yıl içinde %5 kar sağlamışsa, bir yıl önce bu şirketlere yatırım yapmış olsaydınız durumunda elde edeceğiniz kar da bu oranda olacaktır.

Hisse senetlerine yatırım yapmaya başlamak için çok fazla birikime ihtiyacınız yok. Yeterli 5-10 bin TL civarında bir paraya sahip olun. Bununla birlikte bu tutar ne kadar fazla olursa elde edeceğiniz kar oranı da o kadar fazla olacaktır. Bu durum yaptığınız yatırım karşılığında elde edeceğiniz karı da doğrudan etkileyecek ve sizin çok daha fazla kar elde edebilmenizi sağlayacaktır.

Bir şirketin sağladığı kar oranı her ne kadar sabit olsa da yatırılan tutara bağlı olarak elde edeceğiniz kazançta o kadar fazla olacaktır. Aynı şirkete yatırım yapan 2 kişinin yılsonunda alacağı kar yüzdesi aynı olsa da fazla miktarda para yatırmış olan birisi daha fazla kar elde edebilecektir. Aynı şirkete yatırım yapan birisinin 10 bin TL diğerinin ise 100 bin TL yatırım yaptığını düşünelim. Bu şirketin bir yıl sonra %5 kar elde ettiğini düşünelim. Bu durumda bir yatırımcı 500 TL kar elde ederken diğeri 5000 TL kar etmiş olacaktır. Her iki yatırımcının genel anlamda elde ettikleri kar yüzdesi aynı olsa da miktarlar farklı olduğundan dolayı karın da farklı olması söz konusu olması tamamen doğal bir süreçtir.

Hisse senetlerine ne kadar yatırım yapılmalı?

Hisse senetleri için belirli bir miktarda yatırım yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Bu durum tamamen sizin kararınıza ve ekonomik durumunuza bağlı olarak farklılık gösterecektir. Özellikle insanların kazandıkları parayı günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmalarının ardından kalan kısmı yatırım aracı olarak değerlendirmesi beklenmektedir. Bu beklenti aynı zamanda kişinin yatırım hacmini de ortaya çıkartacaktır.

Bununla birlikte elde kalan paranın tamamını hisse senedi üzerinden yatırım yapmayı tercih eden kişiler olabildiği gibi bu paranın belirli miktarını yatırım yapmayı tercih edenlerde olabilmektedir. Özellikle harcamaların ardından elde kalan parayı bölümlere ayırarak farklı yatırım araçlarında değerlendirmek ve bu sayede risk faktörünü de en az seviyeye indirmeye çalışmakta olan kişilerin sayısı azımsanmayacak derecede çoktur.

Bundan dolayı belirli bir miktardan söz etmemiz mümkün olmayacaktır. Fakat hisse senedi konusunda yatırım yapmaya karar veren kişilerin genel hareketlerine bakarak ilk etapta çok temkinli davranmaya çalıştıklarını rahatlıkla ifade etmemiz mümkün olacaktır. Bu durum özellikle yatırım konusunda ilk defa bu yöntemi tercih edenler arasında yaygın olsa da birkaç işlemin ardından oluşan güven sayesinde daha fazla yatırımın gerçekleşmesi mümkün olacaktır.

Sabırlı olmalısınız

Bununla birlikte hisse senetlerinde bazı durumlarda ciddi düşüşler gözlemlenebilecektir. Bunun için de sabırlı olmalı ve ani kararlar almaktan uzak durmalısınız. Hisse senetlerinde yatırımın tam olarak gerçekleşmesi ve kar elde edebilmek için uzun vadeli bir süreci gözünüze almanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu durumda yapılan tüm hamlelerin geçte olsa başarılı bir sonucun ortaya çıkması için yeterli olabileceğini fark edebileceksiniz.

Bu konuda https://www.trusted-broker-reviews.com/tr/ sitesinden yardım da alabilirsiniz. Özellikle yatırım konusunda ne yapabileceğinizi tam olarak bilmiyor ya da emin olamıyorsanız bu şekilde bir profesyonel destek ile kendinizi garanti altına almış olursunuz. Yapılan tüm çalışmalarla birlikte özelikle kısa ve uzun süreli yatırım ve paranızı daha değerli hale getirebilme konusunda destek alabileceksiniz.

  1. yatırım konusunda soru sormak ve bu sorulara cevap bulabilmek için çok çaba sarf ettikleri bilinmektedir. Bundan dolayı bu tür profesyonel hizmet veren siteler, oldukça faydalı olacak ve istenilen her sorunun cevabı kolaylıkla alınabilecektir.
Editör: Haber Merkezi