ADAPAZARI 1’NCİ OLMUŞTU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması çağrısına, 23- 27 Ekim 2017’de yapılan ilk uygulamada ilimizden büyük destek gelmişti. Hazine Müsteşarlığı ve Ziraat Bankası ortaklığıyla altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı uygulamasında en çok başvuruyu Adapazarılılar yapmış ve Ziraat Bankası’nın 330 şubesi arasında Adapazarı Şubesi Türkiye birincisi olmuştu.

“DESTEK BEKLİYORUZ”
Ziraat Bankası Adapazarı Şube Müdürü Mustafa Bekil, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı uygulamasının 2 Nisan tarihi itibariyle başladığını başladığını belirterek, “Uygulamanı ilki ülke genelinde beklentilerin üzerinde bir ilgi ile karşılandı. Bugün başlayan 2. dönem için, Sakaryalı vatandaş ve iş adamlarından bu sürece destek ve katkılarınızı bekliyoruz” diye çağrıda bulunarak Sakarya halkından destek beklediklerini dile getirdi.

“ÇALINMA-KAYBOLMA RİSKİ YOK”
Uygulamanın birçok getirisi olduğunu dile getiren Mustafa Bekil, ”Altınların çalınma ve kaybolma riskini ortadan kaldıran bu uygulama aynı zamanda devlet garantisi altındadır. Bu uygulama sayesinde altınlarınızın getiri imkânı da ortaya çıkmaktadır” sözleriyle altınların devlet garantisi altında olacağını ifade etti.
Bekil, ek getiri konusunda, ”Ek getiri noktasında faiz getirisi isteyenler için Altın Tahvili, faiz getirisini tercih etmeyen vatandaşlarımız için ise Kira Sertifikasına dayalı, kira getirisi payı sunan bir yatırım aracı” ifadelerini kullandı.

VERGİ YA DA İSKONTO YOK
Uygulamaya dair detaylar veren Şube Yöneticisi Bekil, ”Kabul edilebilir altın çeşitleri 22 ve 24 ayar sikke altınlar, ziynet altınları ve külçe altınlar şeklinde kabul edilecektir. Herhangi bir iskonto veya değer kaybı olmadan bütün altınlar 24 ayar has altın karşılığı olarak kayda alınacaktır” dedi. Başkalarına devir de mümkün olan tahvil ve sertifikalar, kredi teminatı olarak da kullanılabilecek.

“İKİ YIL VADE”
Konu ile ilgili vatandaşlarımızın kafasında soru işareti kalmasını istemediğinin altını çizen Bekil, ”2 yıl vade ile alınacak altınların karşılığında 6 ayda bir kupon ödemesi ile faiz getirisi ya da 6 ayda bir kira getirisi payı ödenecektir” dedi. Söz konusu uygulamada elde edilen getirilerden herhangi bir vergi ya da iskonto alınmayacağının altını çizen Bekil altınların fiziki olarak da geri alınabileceğini ifade etti. Bekil,” Fiziki olarak altınların iadesi 2 yıl sonunda gerçekleşecek. Bu süre içerisinde istenildiği takdirde o günkü altın kuru üzerinden TL’ye çevrimi sağlanacaktır” açıklamasında bulundu.

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası İhracı uygulamasında 2. dönem
Hazine Müsteşarlığı tarafından ikincisi düzenlenen ve Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile talep toplanan “Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına” ilişkin bilgilendirmede şu şekilde yapıldı:
“Türkiye’de tahmini 2.200 ton altın olduğu ifade edilmektedir ve bunun ekonomik değeri 100 milyar dolardır. Bu değeri ekonomiye kazandırmak için hepimize düşen görevler  var.
26 Mart 2018 tarihinde başlayan 2. İhraç döneminde de ülke genelinde yine yoğun bir ilgi ve talebin olduğu görülmektedir.  Sakarya en yoğun talebin olduğu iller arasındadır. Bu yoğun talebin devam ettiği ve ülkemiz ekonomisine de çok büyük katkının sağlandığı görülmüştür.
Yatırımcı altınların çalınma ve kaybolma riskinden kurtulduğu gibi, Bankaya getireceği altınları güven içinde olacak ve Devlet Garantisi de bulunan yatırımlarından ek getiri sağlayacaktır.
Başkasına devri de mümkün olan tahvil ve sertifikalar kredi teminatı olarak kullanılabilmektedir.
Ek getiri noktasında faiz getirisi isteyenler ile Altın Tahvili, faiz getirisi tercih etmeyenler için de Kira Sertifikasına dayalı kira getirisi payı sunan yatırım araçlarından biri tercih edilebilir.
26.03.2018 tarihinde başlayan bu süreçte, 02-06 Nisan ve 16-24 Nisan haftalarında Sakarya’da Adapazarı Şubemiz aracılığıyla bu talepleri karşılamaya devam edeceğiz.
22 ve 24 ayar sikke (çeyrek, yarım, tam) altınlar, ziynet altınları ve külçe altınlar kabul edilecektir. Üzerinde değerli, değersiz taş olan altınlar ile Reşat Altın kabul edilmeyecektir. Bütün altınlar 24 ayar has altın karşılığı olarak kayda alınacaktır.
Sadece bireysel gerçek kişi (yurt içi/yurt dışı yerleşik) yatırımcılar bu sisteme girebilirler. Tüzel kişilik olarak katılım sağlanamıyor. Katılım için bir limit sınırlaması yoktur.
2 yıl vade ile alınacak altınların karşılığında 6 ayda bir kupon ödemesi ile faiz getirisi ödenecektir. Faiz getirisi tercih etmeyenlere de yine 6 ayda bir kira getirisi payı ödenecektir. Kazanç oranı 6 ay için %1,20-yıllık %2,40’dır.
Altın tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası getirilerinden vergi alınmamaktadır. Diğer taraftan 90 günlük süreden sonra 2 yıllık vade beklenmeden, hiçbir kesinti yapılmadan (kısmi veya tamamı) ve günlük getirisi de eklenerek nakit olarak geri alınabilir. Fiziki olarak altınların iadesi sadece 2 yıllık vade sonunda gerçekleşebilmektedir."

AYRINTILAR BUGÜN YENİ SAKARYA GAZETESİ'NDE

Editör: Haber Merkezi