İlçedeki 13 bin dekar alanda üretilen ve lezzetiyle ünlenen ayvanın hasadı başladı. İki yıl önce coğrafi işarete kavuşan Geyve ayvasından 100 bin ton rekolte bekleniyor.

Sulu ve sert meyve yapısı, tadındaki şeker, asit oranındaki denge dolayısıyla tercih edilen ayva, ağaçlardan titizlikle toplanarak bahçede kalitesine göre ayrıldıktan sonra iç piyasa ve ihracat için paketleniyor.

Dalında da alıcı bulan ayva, ilçedeki soğuk hava depolarında bir süre muhafaza edildikten sonra iç pazarın yanı sıra Rusya, Almanya, Katar, Hollanda ve İspanya gibi ülkelere gönderiliyor.

AYVANIN TANINIRLIĞI ARTTI

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, ilçedeki ayva üreticisinin rekolteden memnun olduğunu söyledi.

Bahçesinin bakımlarını düzgün yapan üreticilerin ayvadan beklediklerini aldığını dile getiren Kaya, "Geyve Belediyesi, Türkiye'de ilk defa bir belediyenin çıkardığı markaya sahip; Geyva. 178 çeşit ürün çıkartıyoruz. Sirkesi, reçeli, pekmezi, sabunu, aklınıza ne geliyorsa ayvanın her şeyini yapıyoruz." diye konuştu.

Anlaşma çerçevesinde Fatih Belediyesi için 1 milyon kavanoz kahvaltılık reçel üreteceklerini anlatan Kaya, "Ayvanın Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde tanınırlığı ciddi anlamda artmış vaziyette." dedi.

Editör: Haber Merkezi