Sakarya Sivil Toplum Platformu’nun (SASTOP) 213. toplantısı Tunatan’da gerçekleşti. SASTOP Başkanı Av. Önder Döker başkanlığında yapılan toplantıda, Sakarya’nın sorunları masaya yatırılırken, bugüne kadar yapılan çalışma ve projelerle şehre sunulan katkılar dile getirildi. 
Toplantıda konuşan Sakarya Ziraat Odası eski Başkanı Hamdi Şenoğlu, Sakarya’daki en büyük sıkıntının arazi toplulaştırması olduğunun altını çizerken, göletlerin ise kötü kullanıldığını söyledi. Meraların yok edildiğini ve amaç dışı kullanıldığını da ileri süren Şenoğlu, Sakarya’nın en büyük ihtiyaçlarından birinin de fuar alanı olduğunu belirterek, “Fuar alanımızın olmaması şehir için büyük ayıptır. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, bu şehri yönetenlerin bu şehre bir fuar alanı kazandırarak, bu ayıba son vermeleri gerek” dedi.
UYGULAMALI EĞİTİM MERKEZİ
Hamdi Şenoğlu, Dernekkırı merasında Uygulamalı Eğitim Merkezi kurularak çiftçilere; hayvancılık, meyvecilik, sebzecilik, tarla bitkileri, tıbbi aromatik bitkiciliği, süs bitkiciliği, seracılık ve kooperatifçilik üzerine eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.
ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASI
Arazi toplulaştırılmasının bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizen Şenoğlu, arazi toplulaştırılması yapılmadığı taktirde tarımsal projeleri uygulamakta zorlanılacağını kaydetti. Küresel ısınmadan dolayı ani ve yoğun yağan yağışların zararlarını en aza indirmek için arazi drenaj çalışmalarının da bir an önce bitirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
ARITMA ÇAMURU
Kümes atıklarının geri kazanım projelerinin belediyeler tarafından desteklenmesi gerektiğini de kaydeden Şenoğlu, tarımsal kökenli ve şehir arıtma çamuru ile yaptıkları süs bitkileri gübresi çalışmalarının bizzat Büyükşehir tarafından uygulanabilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
ORGANİK TARIM
Toplantının konuklarından Anadolu Solucan Gübresi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Devrim Yücel, organik madde ve mikrobiyel eksikliği sebebi ile sağlıksız gıdalar yetiştiğini ileri sürerek; “Bu da sağlıksız bir toplumu meydana getiriyor. Ülkemizdeki kanserli hasta sayısı hızla artmaktadır. Çözüm önerileri arasında organik tarıma geçmek ve bilinçli çiftçi eğitim programları düzenlemek, çiftçimizin girdi maliyetlerini azaltarak organik tarıma teşvik etmektir. Kooperatif olarak Sakarya’da bu oluşumlara öncülük etmek ve gereken desteği vermek için çalışıyoruz” dedi. 
BİNLERCE ÜRETİCİ
Sağlıklı ürün yetiştirmekte organik gübrelerin kullanımının önemine değinen Yücel; “Tamamen doğal yollarla üretilen solucan gübresi için maalesef devletimizden gerekli desteği ne alabildik, ne de gördük. Solucan gübresi için Cumhurbaşkanlığına, Tarım Kredi Kooperatifi’ne, TİGEM’e, Tarım Bakanlığı’na yazılar yazdık. Hatta geçen hafta Tarım Bakanlığı’na gittik. Solucan gübresinin anlattık, faydalarını sıraladık. Bu işi yapan 8 bin dolayında üreticimiz var. Karşımıza inanılmaz engeller çıkardılar. Bize söyledikleri ilk şey, ‘8 bin kişi bu işi yapacakta kimyasalcılar taş mı yiyecek’ oldu. ‘Ülkemizde yılda 6,5 milyon ton civarı kimyasal gübre kullanılıyor. 8 bin kişinin ürettiği solucan gübresi 500 bin tonu geçmiyor’ deyince, tamam gelin konuşalım dediler. Tarım Bakanlığımız maalesef kimyasalcıların arkasında. Solucan gübresinin desteklenmesini istiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi