Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrinin uzun sürmesi halinde, fındığın suyunun çekileceğini ve randımanın düşeceğini belirterek, “Yağmur yağarsa ne ala” dedi.
Fındık üreticisi, aşırı sıcak nedeniyle fındıkta randıman düşüşü yaşanması riskiyle karşı karşıya… Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, kuraklığın devamı halinde randımanın düşmesinin engellenemeyeceğini belirterek, “Yağmur yağmasını ümit ediyoruz” diye konuştu. Şenoğlu ayrıca, üreticinin acil ihtiyaçları haricinde ürünü en erken Kasım ayına kadar piyasaya sürmemesini tavsiye etti.
AŞIRI SICAK VE KURAKLIK
Aşırı sıcak havada fındığın suyunun çekileceğini ve bu yıl bol olan üründe randımanın düşeceğini kaydeden Şenoğlu, fındık bahçelerinin sulanmasının da mümkün olmadığını belirtti. Şenoğlu, şunları söyledi: “Sakarya’da fındık bahçeleri altyapısı ve arazi yapısı nedeniyle sulamaya müsait değil. Sulama yüzde bir bile tutmayan bir kısımda mümkün olabiliyor. Bu durumda fındık üreticisine, yağmur yağmasını beklemekten başka çare kalmıyor. Yağmur yağarsa ne ala” dedi.
PİYASAYA SÜRMEYİN
Bu yıl Sakarya genelinde 122 bin tonun üzerinde rekolte tahmini olduğunu belirten Şenoğlu, üreticiye çağrı yaptı. Fındığın bol olması nedeniyle fiyatının düşük seyredeceğini bildiren Şenoğlu, ürünün tamamının piyasaya sürülmemesinin yararlı olacağını vurguladı.
Şenoğlu, “Ürün bol olduğu için fiyatı düşük olacak. Üretici fındığının tamamını birden piyasaya sürerse, zaten düşük olan fiyat daha da düşecektir. Bu nedenle en erken Kasım ayına kadar, acil ihtiyaçlar haricinde üretici ürünü piyasaya sürmesin” diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi