İlçe Başkanı Emanet açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Özelleştirmenin en büyük zararını yine fındık üreticisi gördü. 2021 yılı fındık rekoltesi 616 bin tondur. Bunun 80 bin tonunu TMO, bir kısmını Fiskobirlik, büyük çoğunluğu da serbest piyasada tüccar aldı. 2021 yılı fındığı TMO 26.5 olarak açıklayıp kotalı alım yaptı. Alıma kota koyunca serbest piyasa da fiyatın yükselmesine engel olmuş olduğunu görüyoruz.

Üretilen bütün fındığa talibim dese idi piyasa TMO üstünde fiyat verip alım yapmak zorunda kalacaktı. 80 bin ton fındık alımı demek 436 bin ton fındığı ithalatçı firmanın inisiyatifine bırakmış oldu. Bu gün elinde bulundurduğu 50 randıman fındığı KDV hariç 39 TL den satışa çıkaran TMO bu fiyata alıcı bulurken üreticinin indiğini 23.5 TL den elden çıkarmaya mecbur ettiğini görüyoruz. Biz Fiskobirlik’in devlet destekli alım yapmasını ve iç piyasayı kontrol etmesinin fındık üretişini ithalatçı firma karşısında daha güçlü olacağına inanıyoruz.

TMO 26.5 aldığı fındığı 39.5 +KDV ile sattığında TMO ya fındık veren üreticiye kar pay verecek mi? Ayrıca fındık üreticisine verilen gübre ve mazot desteğinin hiç bir faydası kalmadi.2014 yılından beri 170 TL’den verilen, alan bazlı destek üretim maliyetinin çok altında kalmış oldu. Bizler Saadet Partisi olarak her zaman üreticinin yanında olduk ve hakkını aramasında en gür ses olarak destek verdik. Yine üreticinin yanında olduğumuzu ve ezdirmeyeceğimizi belirtmek istiyorum. Üreten Türkiye Güçlü Türkiye diyerek sözlerime son veriyorum.”

Editör: Haber Merkezi