Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı. Emekli olacak vatandaşların ilk maaşlarını mart ayında alması bekleniyor. Vatandaşların mevcut aylıkta bir kayıp yaşamaması için SGK'ya verilecek dilekçede en uygun tarih ise 28 Şubat. İşte detaylar...

EYT'nin 7 Şubat'ta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek 8 Şubat da yasalaşması bekleniyor. Yasa ile birlikte emeklilik dilekçesinin verilme süreci başlıyor. Ancak çalışan EYT'lilerin mevcut aylıklarının bölünmemesi için emeklilik dilekçesini 28 Şubat'ta vermeleri daha avantajlı.

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün kaleme aldığı yazıya göre, ilk maaşı martta alabilmek için işte adım adım yapmanız gerekenler...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanun taslağı komisyondan geçti. Önümüzdeki salı günü taslak Meclis gündeminde olacak. Taslağın Meclis gündeminden de aynı hızla geçmesi ve önümüzdeki hafta içerisinde sürecin tamamlanması bekleniyor. EYT ile ilgili süreç son aşamaya gelince özellikle halihazırda bir işte çalışmakta olan EYT'lilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği soruları akıllara takıldı. Çalışan EYT'lilerin işyerinden ayrılmakla başlayıp 10 gün içerisinde dönmekle sonuçlanan bir süreci iyi yönetmeleri gerekiyor.

ÖNCE SGK'DAN YAZI ALINMALI
Kanun teklifi yasalaştıktan sonra hali hazırda bir işte çalışan EYT'lilerin ilk olarak yapması gereken şey, SGK'dan 'emekli olabilir' yazısı almak. Bu yazıyı almak için SGK'ya başvurmak gerekiyor. EYT'liler kanun yasalaştıktan sonra şartları sağlamış olacakları için Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı günden sonra bu yazıyı alabilir. Bu süreçte bu yazının e-Devlet üzerinden de alınması sağlanabilir. Önümüzdeki hafta bu konu da netliğe kavuşacaktır.

SONRA İSTİFA EDİLMESİ GEREKİYOR
SGK'dan 'emekli olabilir' yazısı alan işçi, işverenine bu yazıyla birlikte istifa dilekçesini de verecek. Çalışan EYT'li için bu dilekçeyi 28 Şubat'ta vermek daha avantajlı olacaktır. Diğer kişiler için ise yasa çıkar çıkmaz süreç başlatılabilir. İstifa dilekçesinin içerisinde; SGK'dan aylık bağlatmak için istifa edildiği ve kıdem tazminatı ile tüm işçilik alacaklarının ödenmesi talebinin belirtilmesi yerinde olacaktır. Bu dilekçe işçinin kıdem tazminatının ödenmesi konusunda bir sorun yaşanırsa faizin başlatılacağı tarih olacağı için önemli.

İŞVEREN MUTLAKA ÇIKIŞ YAPMALI
İşçiden 'emekli olabilir' yazısı ile istifa dilekçesini alan işverenin, bu dilekçelere istinaden işçinin işten çıkışını yapması gerekiyor. İşveren '08-emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle' kodu ile işçinin çıkışını yapması sonrası işçi SGK'dan aylık talebinde bulunabilecek. SGK, işten çıkış yapılmadan aylık bağlamadığı için işverenin bu talepleri hızlıca yerine getirmesi ve işten çıkışları bekletmeden yapması önemli.

Editör: Haber Merkezi