Çark Caddesi esnafından Nahit Serbes, Çarşamba Pazarı olarak anılan kumaş pazarı nedeniyle esnafın işinin sekteye uğradığını belirterek, “Çarşamba Pazarı, Pazar gününe alınsın” dedi.Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, Eylül ayı sonunda gerçekleştirilmesi düşünülen Sakarya Alışveriş Günleri etkinliği hazırlık çalışmaları için, Çark Caddesi esnafıyla toplantıda bir araya geldi. Toplantıya, esnafın Çarşamba Pazarı tepkisi damga vurdu.
Çark Caddesi esnafı adına konuşan Nahit Serbes, Çarşamba Pazarı’nın esnafın işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Çarşamba Pazarı için “Bizim esnafımızın başının belası” diyen Serbes, “Pazarda tezgah açan esnaf nereden alındığı belli olmayan mallar satılıyor. Vergi usulsüzlüğü, kira ücretlerinin olmayışı nedeniyle haksız rekabet yaşanıyor. Çarşamba pazarının, tatil günü olan Pazar gününe alınmasını istiyoruz” dedi.
AVM’LERİN ZARARLARI
Alışveriş merkezlerinin de esnafı olumsuz etkilediği dile getirilen toplantıda SESOB Başkanı Hasan Alişan “Ben sizler gibi esnaf değilim, sanayinin içinden geldim. Sizler bu işin uzmanlarısınız. AVM’lerin karşısında en doğru ve güçlü olarak Çark Caddesi esnafı duruyor. Projeler yaparak müşteri memnuniyetini yükseltmek lazım” diye konuştu.
PAZARCI MARKETTEN ŞİKAYETÇİ
Katlı Pazaryeri esnafından Metin Bakan, “Marketler yüzünden iş yapamaz hale geldik. Katlı Pazar esnafı borç batağında yüzüyor” dedi. 
1993 yılından bu yana hizmet veren Katlı Pazar Yeri, Sakarya’da sayısı hızla artan süper marketler sebebiyle kapasitenin yüzde otuzunda çalışıyor. İnsanların artık katlı pazara gelmek yerine süper marketlerden alış verişini yaptığını belirten esnaf, pazarda fiyatlar düşük olsa da insanların artık süper marketlere yöneldiğini, katlı pazarda ancak eski esnafın iş yapabildiğini söyledi.
 Katlı Pazaryeri esnafından Metin Bakan, “Öğle oldu ama siftah bile yapamadım, insanlar Katlı Pazaryeri’ne gelmiyor. Süper marketlerden dilediklerini alıp çıkıyor” dedi. Pazarda tavuk satışı yapan Ercan Koç ise, “Tavuk fiyatları marketlerle aynı olmasına rağmen eskisi gibi rağbet yok. Büyük firmalar da küçük esnafı bitirdi. Piknik zamanı gelince hemen tavuğa zam yapıyorlar. Yaz gelir gelmez tavuğa iki defa zam yapıldı. Zor durumda kalıyoruz” diye konuştu.
Kredi kartı kullanımının zor ve az olduğundan ötürü insanların süper marketlere yöneldiğini belirten Sabri Arı, da şunları söyledi: “Normalin çok altında bir kapasiteyle çalışıyoruz. İnsanlar artık gelmiyorlar. Bunun başlıca sebeplerinden biri de kredi kartı kullanımının zor olması. İki liralık alış verişi için süper markette kredi kartı kullanabilen müşteri, burada sorunlarla karşılaşabiliyor. Esnaf bu sebeplerden ötürü süper marketlerle yarışamaz hale geldi. Burada 850 esnaf var. Yarısından çoğu borç batağına girdi.” 
 
Editör: Haber Merkezi